Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 8. péntek, Mária

A Kóruséneklés hatásai

Az éneklés boldogító érzés. Mindenki tudhatja, érezheti, hiszen jókedvünkben dalra fakadunk, ha zenét hallunk megnyugszunk, vagy épp aktivizálódunk. Egy rendes családi összejövetel se múlhat el közös éneklés nélkül.

Minél többen énekelnek, annál áthatóbb a rezgés, ami minket is átjár. Tudják, hogy hányan énekeltek a világ legnagyobb kórusában? 121.440 énekesből álló alkalmi kórus, amely Indiában öt percig énekelt 2011-ben. A tömeg hangzásának mindig megrázó ereje van. „nem sokaság, hanem lélek tesz csuda dolgokat”- szól a Berzsenyi idézet. A kóruséneklés a közösségi összetartozás egyik megnyilvánulási formája. Tartozni valahová, együtt létrehozni valami szépet…

 

Az Oxfordi Egyetem kutatásából kiderül, hogy a kóruséneklés javítja az egészséget, s boldogságot okoz. Vizsgálták a mai divatos közösségi médiahasználattal összefüggő hatásokat is, így kimutatható az ezekkel szembeni kedvező társas kapcsolat alakulása, a közösségek egészséges szerveződése is. Kiderül, hogy a csoportos éneklés hogyan javíthatja a testi és lelki egészséget, valamint elősegítheti a társadalmi kötődést.

 

Pszichológiai kedvező hatásai mellett az éneklésnek, de főként közösen elkövetve tudományosan is kimutatott az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatása. Hatékony antidepresszáns. Kifejezetten jó hatással van az agyműködésre, fejleszti a légzést, javítja a tartást, csökkenti az izomfeszültséget és növeli a véroxigénszintet is. A zenehallgatás a fájdalomcsillapításban is hatásos, mert ekkor endorfin hormon szabadul fel. Csökken a kortizol stresszhormon szintje és nő az immunglobin A antitest száma. Ezen túl a zene szerepet játszik az egészséges immunrendszer fenntartásában.

 

A közös fellépés során boldogsághormon, dopamin termelődik. Az aktív éneklés megelőzve a passzív zenehallgatást pozitív életérzést vált ki. A zene ősidők óta a közösségi kohézió megteremtésére kifejlesztett magatartásformaként funkcionál. Az éneklő őseink jelenthették a jobb társadalmi jólét kulcsát. Érdemes ezt szem előtt tartani.

 

A zenét alkalmazzák terápiaként, például mentális betegségek, légzési nehézségek és nyelvi zavarok enyhítésére is. Az új dalok, zeneművek tanulása kognitív képesség serkentő, javítja a memóriájukat, segíthet a demenciában szenvedőknek is. A magány és az elszigeteltség miatt sokan keresnek, találnak közösséget, közöttük esetleg kórust is. A zene iránti érdeklődés, vagy a megfelelő kórus megtalálása tökéletes módja lehet az egészségnek, a közérzetünk és társasági életünk javításának.

 

Énekelj, és tovább élsz!

 

2008-as közös tanulmányukban a Harvard és a Yale kutatói arra jutottak, hogy a rendszeres éneklés a várható élettartamot is megnövelheti.

 

Ma a közösségi hálónak is köszönhetően egyre több zenehallgatási lehetőség kínálkozik, ahol újtipusú, boldogító éneklésre, bekapcsolódásra is lehetőség nyílik főként a fiatalabbak számára. De hallgassunk bele mi is néhány kórusmuzsikába, profitálva a zene boldogító, egészségjavító hatásából!

 

Egy a világ legjobb 10 kórusából - Escolania de Montserrat 

 

Largest Gospel Choir - Manila, Philippines - Guinness World Records

 

A Tabernákulum Kórus a Templom téren

 

Magyarországon is több különleges, alternatív kórus működik, ezek közül ízelítőül hallgassuk a Budapesti Panaszkórust

 

 

Kellemes zenehallgatást élőben és az éteren keresztül!

készült: internetes források alapján