Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 2. csütörtök, Zsigmond

Egyszerű szilvás lepény recept

Ezt a receptet hajdanán egy kedves kollégámtól kaptam, azóta is mindig megsütöm ha már van érett szilva. Könnyű, egyszerű, nem szokványos. Jól jön egy nyári ebédre a leves után, de szeretik a vendégeim is.

Eredetileg kelt tészta, de kipróbáltam linzer alappal is, mindkettő finom.


hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt

25 dkg margarin

1 db tojás

2.5 dkg élesztő

1,5 dl tej

15 dkg cukor

tetejére:

1,5 kg szilva

ízlés szerinti barna cukorral kevert őrölt fahéj


Kevés langyos, cukros tejbe morzsolom az élesztőt, amíg felfut, a lisztben elmorzsolom a margarint, majd hozzáadom a cukrot, esetleg egy pici sót, 1 db tojást. Végül az élesztő hozzáadásávalösszeállítom a tésztát. Szobahőmérsékleten egy kicsit hagyom pihenni. Ezalatt a kimagozott szilvát hosszában kettévágom. A tésztát akivajazott, lisztezett tepsi méretére kinyújtom, majd beleteszem. Aszilva feleket a tetejére helyezem szép sorban, hogy egymást kicsit fedjék. Majd megszórom a barnacukros őrölt fahéjjal, ami majd szépen ráolvadva karamellizálódik. Mehet az előmelegített sütőbe (általában 180-200C°) és készre sütöm.


Jó étvágyat!

Terveink szerint a jövőben is megosztunk majd Önökkel különleges, elfelejtett és érdekes recepteket. Olvassanak, kövessenek minket!


60+ Program