A cékla fogyasztása különféle formában az egyik legfontosabb táplálék az egészségünk megóvása céljából. Rendkívül sokmindent készíthetünk belőle. Fogyaszthatjuk sütve, főzve, párolva, de leghatásosabb a hidegen sajtolt lé formájában.
A hagyma és a fokhagyma sok flavonidot tartalmaz, ami segíti a glutation termelődését. A glutation a máj egyik legfontosabb antioxidánsa, ami segíti a méregtelenítő enzimek termelését, s hogy a méreganyagok kiürüljenek a szervezetből. A két zöldségféle fogyasztása antibakteriális, parazitaölő és immunerősítő hatásuk miatt fontos.
A zöld leveles zöldségek a klorofil által fejtik ki méregtelenítő hatásukat.Ez a növényi pigment játssza a főszerepet a fotoszintézisben, ami pedig segíti a szervezet méregtelenítését, semlegesítését. Hozzájárul a lerakódott nehézfémek eltávolításához, gyulladásgátló, lúgosító hatásuk miatt fogyasszuk! Együnk minél több spenótot, kelkáposztát, búzafüvet! Kiváló élvezeti értéke van a spenótból készült levesnek, a kelkáposzta chipsnek.
A citromos víz, a citrusfélék segítik az emésztést. Ezen túl tele vannak C-vitaminnal, antioxidánsokkal. Aktiválják a máj enzimeket, felgyorsítják a bélműködést. Kezdjük a napot egy pohár langyos citromos vízzel, ami felturbózza az energiaszintet is.
Fogyasszunk magvakat, dióféléket! A mandula segít megszabadulni a máj körül képződött zsírlerakódástól. A diófélék segítik az ammónia eltávolítását a májból, jók az agyműködésnek. A lenmag javítja a kedélyállapotot és csökkenti az étvágyat.A napraforgómagban lévő magnéziumnak szerepe van a vérnyomás normalizálásában, a szívritmus szabályozásában, segíti a testben elraktározott zsírok felhasználását.
A joghurt kiváló probiotikus forrás, ami támogatja a bélflórában lévő egészséges baktériumokat. Ezért fokozza az emésztést, segít megszabadulni a méreganyagoktól. Válasszunk élőflórás, aktív joghurtot!
A zöld tea kiszűri a toxikus anyagokat, a szennyeződéseket a szervezetből. Sok antioxidánst tartalmaz, a benne lévő koffein energiát ad és vízhajtó hatású.
A gyömbér csökkenti a puffadást, a gázképződést, javítja a gyomorsav termelődést, véd a fertőzéstől, hatékonnyá teszi az emésztést. Hatékonyan támogatja az anyagcserét, a májműködést. Igyunk gyömbérteát mézzel, citrommal, tegyünk a salátába, sült húsba, levesbe!
A sárgarépa rengeteg béta-karotint és A-vitamint tartalmaz.Jó hatással van a keringési rendszerre, javítja az immunrendszert. Rágcsáljuk nyersen, fogyasszuk frissen magában, vagy társítva más zöldségekkel, gyümölcsökkel!
Az uborka méregtelenítő hatású, támogatja az emésztést, tisztítja a májat. Vízhajtó hatása kedvező, kimossa a mérgeket a vérből, a belekből.
Újbuda 60+ Program