Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 24. szerda, György

Csodálatos növények, amelyek tisztítják a szervezetet

A céklában sok vas éskálcium található. Az élénk vörös színét egy meghatározó antioxidáns, a betain adja, ami javítja a sejt szerkezetét, regenerálja a májsejteket. Ez a növény természetes méregtelenítő hatású zöldség, ami segíti az egészségünk megőrzését, gátolja a ráksejtek szaporodását, javítja a vérképződést, csökkenti a vérnyomást, helyreállítja a sav-bázis egyensúlyt.

A cékla fogyasztása különféle formában az egyik legfontosabb táplálék az egészségünk megóvása céljából. Rendkívül sokmindent készíthetünk belőle. Fogyaszthatjuk sütve, főzve, párolva, de leghatásosabb a hidegen sajtolt lé formájában.


A hagyma és a fokhagyma sok flavonidot tartalmaz, ami segíti a glutation termelődését. A glutation a máj egyik legfontosabb antioxidánsa, ami segíti a méregtelenítő enzimek termelését, s hogy a méreganyagok kiürüljenek a szervezetből. A két zöldségféle fogyasztása antibakteriális, parazitaölő és immunerősítő hatásuk miatt fontos.


A zöld leveles zöldségek a klorofil által fejtik ki méregtelenítő hatásukat.Ez a növényi pigment játssza a főszerepet a fotoszintézisben, ami pedig segíti a szervezet méregtelenítését, semlegesítését. Hozzájárul a lerakódott nehézfémek eltávolításához, gyulladásgátló, lúgosító hatásuk miatt fogyasszuk! Együnk minél több spenótot, kelkáposztát, búzafüvet! Kiváló élvezeti értéke van a spenótból készült levesnek, a kelkáposzta chipsnek.


A citromos víz, a citrusfélék segítik az emésztést. Ezen túl tele vannak C-vitaminnal, antioxidánsokkal. Aktiválják a máj enzimeket, felgyorsítják a bélműködést. Kezdjük a napot egy pohár langyos citromos vízzel, ami felturbózza az energiaszintet is.


Fogyasszunk magvakat, dióféléket! A mandula segít megszabadulni a máj körül képződött zsírlerakódástól. A diófélék segítik az ammónia eltávolítását a májból, jók az agyműködésnek. A lenmag javítja a kedélyállapotot és csökkenti az étvágyat.A napraforgómagban lévő magnéziumnak szerepe van a vérnyomás normalizálásában, a szívritmus szabályozásában, segíti a testben elraktározott zsírok felhasználását.


A joghurt kiváló probiotikus forrás, ami támogatja a bélflórában lévő egészséges baktériumokat. Ezért fokozza az emésztést, segít megszabadulni a méreganyagoktól. Válasszunk élőflórás, aktív joghurtot!


A zöld tea kiszűri a toxikus anyagokat, a szennyeződéseket a szervezetből. Sok antioxidánst tartalmaz, a benne lévő koffein energiát ad és vízhajtó hatású.


A gyömbér csökkenti a puffadást, a gázképződést, javítja a gyomorsav termelődést, véd a fertőzéstől, hatékonnyá teszi az emésztést. Hatékonyan támogatja az anyagcserét, a májműködést. Igyunk gyömbérteát mézzel, citrommal, tegyünk a salátába, sült húsba, levesbe!


A sárgarépa rengeteg béta-karotint és A-vitamint tartalmaz.Jó hatással van a keringési rendszerre, javítja az immunrendszert. Rágcsáljuk nyersen, fogyasszuk frissen magában, vagy társítva más zöldségekkel, gyümölcsökkel!


Az uborka méregtelenítő hatású, támogatja az emésztést, tisztítja a májat. Vízhajtó hatása kedvező, kimossa a mérgeket a vérből, a belekből.


Újbuda 60+ Program