Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

2017. február 1-től már Őrmező teljes területén kaphatnak segítséget otthonaikban az idősek

Újbuda Önkormányzata már régóta úttörőnek számít Magyarországon komplex és újszerű idősügyi programjával. Az Újbuda 60+ Program megalkotásával és működtetésével Újbuda egyedülálló jelleggel alkotta meg idősügyi stratégiáját Magyarországon, mely a kerületi időskorúak életminőségének javítását célozza meg.

Újbuda Önkormányzata 2013 szeptemberében pályázatot nyújtott be a Norvég Alap „HU11-A-2013 a helyi önkormányzatok kapacitásfejlesztése a közszolgáltatások minőségének javítása és a helyi gazdaság fejlesztése érdekében” című pályázati felhívása keretében „Egészséges és Aktív Időskor” címmel. A projektről bővebb információt a http://caring-city.eu honlapon olvashat.

A projekt által szervezett kísérleti modell célja, hogy a 60 év feletti időskorúaknak olyan szolgáltatásokat biztosítson, amelyben ötvözésre kerülnek az Újbuda 60+ Program és a professzionális szociális, egészségügyi szolgáltatások bizonyos elemei, hivatásos és önkéntes segítők közös szolgáltatása az időskorú polgár otthonában. Fontos tudni, hogy a kidolgozott és a projekt keretében tesztelésre kerülő szolgáltatás nem helyettesíteni kívánja a meglévő szociális és egészségügyi ellátórendszert, hanem kiegészíteni annak szolgáltatásait.

A projekt által biztosított szolgáltatás központja az Újbudai Önkéntes Koordinációs és Módszertani Központban, a XI. ker. Kérő u. 3 sz. alatt lesz (az Őrmezei Közösségi Ház mögötti épület). Az új központ elsődleges feladata, hogy biztosítsa, szervezze és koordinálja a szakemberek és önkéntesek által közösen nyújtott szolgáltatásokat, valamint képezze a további önkénteseket.
A Kérő utcai helyszín a későbbiekben, - mint az Újbuda 60+ Program új központja – a megszokott és közkedvelt egyéb szolgáltatásokat is biztosítani fogja a kerület időskorú polgárai számára.

Hogyan kérhetek segítséget?
Minden hétköznap 9.00 – 13.00 óra között a 06-1-381-1361-os alapdíjas telefonszámon egy diszpécser munkatárs várja az Önök hívását, akivel a segítségre vonatkozó kéréseiket, valamint azok részleteit meg tudják beszélni.

Hogyan történik a segítség nyújtása?
A fenti telefonszám felhívásával Ön elmondja kérését, a diszpécser pedig rögzíti a kérés részleteivel és az Ön adataival együtt (pl. lakcím, telefonszám).
Ezt követően az Önkormányzat egy szociális végzettséggel és megbízólevéllel rendelkező szakmai munkatársa felveszi Önnel a kapcsolatot telefonon. Pontosan megbeszéli Önnel a kérésének teljesítésére vonatkozó összes részletet és bemutatja azt az önkéntest, aki a segítséget adni fogja az Ön számára. Az önkéntes később - a megbeszéltek alapján - már egyedül, de szükség szerint a szakemberrel közösen fog segítséget nyújtani az Ön otthonában.

Milyen típusú segítséget kérhetek?
Az önkéntesektől elsősorban általános emberi segítséget kaphatnak a rászorulók, mint pl. felolvasás, beszélgetés, orvoshoz kísérés, stb. Mivel a segítségkérés lehetőségeit és az önkéntesek számát is folyamatosan fejlesztjük, azt javasoljuk, hogy egyéni kérése teljesíthetőségét diszpécser munkatársunkkal beszélje meg.

Mik a segítség igénylésének feltételei?
Állandó, újbudai lakcím és betöltött 60. életév

Mennyibe kerül?
Mivel a szolgáltatást az „Egészséges és Aktív Időskor” projekt, valamint Újbuda Önkormányzata támogatja, a szolgáltatások Önnek teljesen ingyenesek, azokért nem kell fizetni sem az önkéntesek, sem a programközpont részére.

Önkéntesnek kíván jelentkezni?
Itt tudja megtenni: a 372-4636 telefonszámon valamint személyesen (hétköznap 8.00-14.00 óra között) az Újbudai Szenior Programközpontban (XI. ker., Bölcső u. 3.), valamint a 60plusz@ujbuda.hu e-mail címen.


Projekt azonosító száma: HU11-0002-A1-2013
Támogatás összege: 1 056 333 EUR
A megvalósítás során a programhatóságok részéről a Miniszterelnökség Nemzetközi Együttműködési Programok
Végrehajtási Főosztálya, mint Program Operátor, valamint az NFFKÜ – Nemzetközi Forráskoordinációs
Fejlesztési Ügynökség Zrt., mint Végrehajtó Ügynökség segíti a munkát.