Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 29. kedd, Taksony

Tiszta vízzel az egészségért

Az idősek általában kevesebbet isznak fiatalabb társaiknál. A szervezetben idővel a szomjúság szabályozásáért felelős hormonok nem úgy működnek, mint korábban, ezért kevésbé érezzük a folyadékhiányt. A fiatal szervezet a hiányra szomjúsággal reagál, s ezt az ivással szüntetjük meg, az idősebbek viszont a folyadékhiányt nem érzékelik. A szervezet nem szomjúsággal, hanem betegséggel reagál.

Milyen következményekkel jár, ha keveset iszunk?

A leggyakoribb panasz a krónikus székrekedés. Éppen ezért hatásos, ha felébredés után azonnal iszunk, mert ez elősegíti a szervek működését. A 30 perccel étkezés előtt elfogyasztott pohár víz elősegíti az emésztést. A vízhiány szédüléssel járó panaszokat, fejfájást okozhat, kedvez a húgyúti fertőzésnek, hosszú távon a vesekő képződésének is. A folyadékhiány következtében a vér besűrűsödik, romlik a keringés és ezzel a sejtek anyagcseréje, megújulási képessége. Fontos, hogy jókor igyunk, ezzel is támogatva a szervezetet, s hogy eleget fogyasszunk ehhez. Étkezés közben ne igyunk, ám jól meg kell rágni (40x) minden falatot. Az 1 pohár víz fürdés előtti elfogyasztása lecsökkenti a vérnyomást, 1 pohár víz lefekvés előtt megelőzi az agyvérzést, az alvás közben gyakran előforduló szívrohamot. A szervezet 70%-a vízből tevődik össze, ezért nagyon fontos a folyadékpótlás. Felnőtteknél ajánlott a min.2 – 2,5 liter naponta, amibe beleszámít az elfogyasztott ételekben és a levesben lévő mennyiség is. A szükséges mennyiséget fokozatosan pótoljuk, mindig legyen előttünk egy pohár víz, amit folyamatosan fogyasztunk.

A lényeg, hogy idős korban különösen ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, mert ellenkező esetben a kiszáradás veszélyével is szembe kell néznünk. Igyunk jókor eleget, fogyasszunk egészséges, tiszta vizet, legyünk ezen a téren is tudatosak! Ezzel támogatjuk a jó közérzetet, a koncentrálóképességünket, az egészséges életünket.

Egészségünkre!

Készült: internetes források felhasználásával!