Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

Isten éltessen Budapest!

Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját ünnepeljük november 17-én. Ugyanis ezen a napon, 1873. november 17-én jött létre Budapest, a Duna bal partján fekvő Pest, valamint a jobb partján elterülő Buda és Óbuda városának egyesítésével.

A város területe, népessége szempontjából már a népvándorlás korától vannak feltételezések, elméletek. Mindenesetre Pest-Budát az egyesítés előtti évtizedekben valahol a 30. hely környékén tartották számon Európa legnépesebb városai rangsorában, majd Budapestként alig fél évszázad alatt jutott el a 8. európai legnépesebb fővárosa helyig. A születésnap alkalmából ezekben a napokban városszerte érdekes programokon vehetünk részt.

Több száz régi fényképből készült film kelti életre a főváros történelmét a Budapest születése címen. A különleges technikával készült rövidfilmből kiderül például, hogy milyen volt a régi Erzsébet híd, hogyan és miért is tűnt el a város rengeteg ékköve, de számos titokról, illetve érdekességről is lehull a lepel. A film készítését hatalmas kutatómunka előzte meg, melyet az érdeklődők november 17-én, illetve 18-án a Városháza Károly körúti homlokzatára kivetítve is láthatnak.

A Magyar Nemzeti Galériában a Fortepannal közös szervezésben Budapest: Az első aranykor című kiállításon páratlan értékű fotónegatívokból készült nagy felbontású képeket láthat a közönség és újabb kulisszatitkokat ismerhet meg. Városszerte látogathat ez alkalomból intézményeket, helyszíneket, vehet részt ünnepi programokon. A zene, a művészetek, a szórakozás hangsúlyt kap, melyben a kerületi vendéglátóhelyek is szerepet vállalnak (pl Béla Bár ; Szatyor/Hadik; Mitzi Café).

Közlekedik majd a népszerű bulivillamos, melyeken felpezsdítő DJ-szetteket hallgatva ringatózhatunk, táncolhatunk és gyönyörködhetünk Budapest legszebb részeiben Kelenföld és a Deák tér között, a 49-es vonalán.

A bulivillamoson való utazásra előre regisztrálni kell az ÉnBudapestem applikáción, az ott látható menetrendben szereplő járatokra pedig érkezési sorrendben lehet majd felszállni a Kelenföldi vasútállomáson és a Deák téren. Egy bulivillamosra legfeljebb nyolcvanan férnek fel, úgyhogy érdemes időben érkezni! A BudapestGO szüliNAPIjegy Budapest közigazgatási határán belül az 1-99, 101-299, 900-999, M1, M2, M3, M4, H5, H6, H7, H8, H9, D14 vonalakon, a MÁV-START meghatározott vonatain és a VOLÁNBUSZ kijelölt elővárosi járatain egyaránt érvényes.

Színes és különféle programokon vehetünk részt a 150. születésnap alkalmából a belvárosi és a távolabbi kerületek helyszínein.

 

Jó szórakozást, kellemes ünneplést!

 

Újbuda 60+ Program

 

 

 

készült: internetes források felhasználásával