Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 7. péntek, Ibolya

Időjóslás és klímaváltozás

A népi megfigyelés szerint, ha Orsolya napján (október 21-én) szép idő van, akkor karácsonyig meg is marad. Hát akkor ebben reménykedünk. Bár, örömünk nem felhőtlen, mert a szokatlan októberi kánikula nemcsak a klímáért aggódók fejében üt szöget. Meddig fokozódhat ez a rekordhőmérséklet még? És lesz-e igazi ősz?

Néhány helyen Orsolya napján fontosnak tartották leszedni a káposztát, nehogy később a rossz idő miatt kirepedezzen. Ilyenkor kezdődött a szüret a Somló-vidékén. És októberben már fagyközeliek szoktak lenni a reggelek, máskor a gyümölcsöket is megcsípte a dér, ekkor a legzamatosabbak. Csak nem a bunda váltja majd a nyári ruhát!

A naptárban még más nevekhez is kapcsolódik időjóslás. Ilyen például Ildikó, amely a következő 40 nap időjárását befolyásolja, Egyed jelzi az őszi napokat, Jakab a telet, Zsuzsanna a tavaszt jósolja.

Eddig a népi megfigyeléseknek okkal tanúsítottak különös jelentőséget, de ezentúl elképzelhető, hogy felülírja önmagát a természet? A néphagyományok megőrzése, felelevenítése mellett mindannyiunk felelőssége a fenntartható fejlődés tudatos elősegítése. Az ünnep- és hétköznapokon gondoljunk erre is az esztendő jeles napjain ünneplők felköszöntése mellett!


Újbuda 60+Program

LEGFRISSEBB
×

Derűs Tarka Percek – Karosszékből III./6.  

A Tarka Színpad társulata 2003-ban alakult Köllő Miklós vezetésével. Budapest első amatőr szenior színháza, elsődleges célja a színházművészet terapikus alkalmazása a korosztály számára.
A társulat az elmúlt 17 évben bemutatott darabokból online sorozatot készít az Újbuda 60+ Program ügyfelei számára.