Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 19. péntek, Huba

Időjóslás és klímaváltozás

A népi megfigyelés szerint, ha Orsolya napján (október 21-én) szép idő van, akkor karácsonyig meg is marad. Hát akkor ebben reménykedünk. Bár, örömünk nem felhőtlen, mert a szokatlan októberi kánikula nemcsak a klímáért aggódók fejében üt szöget. Meddig fokozódhat ez a rekordhőmérséklet még? És lesz-e igazi ősz?

Néhány helyen Orsolya napján fontosnak tartották leszedni a káposztát, nehogy később a rossz idő miatt kirepedezzen. Ilyenkor kezdődött a szüret a Somló-vidékén. És októberben már fagyközeliek szoktak lenni a reggelek, máskor a gyümölcsöket is megcsípte a dér, ekkor a legzamatosabbak. Csak nem a bunda váltja majd a nyári ruhát!

A naptárban még más nevekhez is kapcsolódik időjóslás. Ilyen például Ildikó, amely a következő 40 nap időjárását befolyásolja, Egyed jelzi az őszi napokat, Jakab a telet, Zsuzsanna a tavaszt jósolja.

Eddig a népi megfigyeléseknek okkal tanúsítottak különös jelentőséget, de ezentúl elképzelhető, hogy felülírja önmagát a természet? A néphagyományok megőrzése, felelevenítése mellett mindannyiunk felelőssége a fenntartható fejlődés tudatos elősegítése. Az ünnep- és hétköznapokon gondoljunk erre is az esztendő jeles napjain ünneplők felköszöntése mellett!


Újbuda 60+Program