Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 8. péntek, Mária

Hallható, érthető?

Sajnálatos módon a hallás csökkenése nagymértékben befolyásolja az élet minőségét, ám a hallásveszteség általában lassan, fokozatosan alakul ki. Az emberi hallás a szervezet rendkívül összetett működésén alapuló folyamat, melyben szerepet játszik a fül, az idegrendszer, s az agy is. Ezek bármelyikének betegsége, sérülése hatással van a halláskárosodás kialakulására.

Ha magunkon tapasztaljuk, hogy nehezebben értjük meg a körülöttünk beszélőket, már kevésbé halljuk a magas hangokat, vagy a társaságban elszigetelődve érezzük magunkat, gyakran visszakérdezünk, feltétlenül forduljunk szakorvoshoz! Előfordul, hogy a megfelelő kezelés javít a helyzeten, s megnyugtató, hogy nem kell rögtön hallókészülék. Sajnos a zajártalom komoly terhelés az emberi fül számára. Sokszor nem is mérjük fel, hogy milyen nagymértékben rontja a hallást a túl hangos környezet, a magas decibel értéken történő rádiózás, kommunikáció, telefonálás…Általában előre nem számolunk ennek káros hatásával, sőt, főként a nagyvárosokban nem vállaljuk fel az egyéni felelősséget a környezeti zaj mérséklésére. Ha a családtagunk nem hall jól, akkor kiabálunk, s nem hívjuk fel a figyelmét a bajra. Idős korban a beszédértést, a kommunikációt nagymértékben zavarja, gátolja a halláskárosodás. A betegség járhat szédüléssel, fülzúgással, s ha a probléma elhúzódó, akár maradandó siketséget okozhat. A nagyothallás lehet öröklött, de jelentkezhet bizonyos gyógyszerek hatására, vagy betegségek kísérőjeként.

 

A hallásveszteség általában lassan fejlődik ki, s ha nem figyelünk rá időben, a megfelelő kezelés nélkül könnyen súlyosbodhat. A kor előrehaladtával több tényező is közrejátszhat a hallásunk romlásában, mely probléma kezelésére, megállítására érdemes hangsúlyt fektetni. 60 év felett évente ellenőriztessük hallásunkat, ezzel is megelőzve a súlyosabb problémákat! Már egyre több ingyenes hallásszűrő program szolgálja főként az idősebb korosztály hallásproblémáinak időben történő, megfelelő diagnosztizálását.

 

Ne tekintsük az időskor velejárójának, hogy valaki rosszul hall! Fordítsunk figyelmet a megelőzésre, a kezelésre és törekedjünk a zajos tevékenységek mérséklésére, kerülésére!

 

Jó egészséget kívánunk!

készült: internetes források felhasználásával