Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

A klímaváltozás közös ügyünk

Mostanában mindenfelé egyre nagyobb hangsúlyt kap a klímatudatosság, a környezettudatosság. Hiszen a bolygó is veszélyben van, mert egyre több pusztító hatásnak van kitéve!

Egymást érik a természeti katasztrófák, a világ egyik felén az amerikai, ausztrál erdőtüzek, a másikon az árvizek tombolnak. Rettentő iramban húzódik vissza, olvad el az északi sarki természetes jégtakaró, ahol a hőmérséklet egy évszázad alatt 10 fokkal magasabb lett. Egyre nehezebb helyzetbe kerülnek ez által az északi sarkon az élőlények. A népesség számának rohamos növekedése egyes területeken a termőföldek elsivatagosodását eredményezi, ami főleg az afrikai földrészen a felmelegedéssel együtt járó egy másik környezeti probléma. Az iparosodással, a mértéktelen fogyasztással együtt járó gondokért az emberek személy szerint is felelősek. Egyéni kényelmükért, sokszor tájékozatlanságból is figyelmen kívül hagyják a fenntartható fejlődés lehetőségeit.

Sir David Attenborough világhírű angol természettudós több évtizede segíti népszerű ismeretterjesztő dokumentumfilm sorozataival a környezetvédelem tudatos alakítását. Elkápráztatja és elgondolkodtatja nem csak a tudományos élet képviselőit, de 95 évesen a közéletben is még mindig megszállottan kiáll az ügy mellett: „Minden nap, ami úgy telik el, hogy nem teszünk valamit, elpocsékolt nap” – nyilatkozta az ENSZ jövő héten kezdődő klímakonferenciáját megelőzően.

Attenborough többször emlékeztetett arra, hogy a Föld évmilliárdos történetében több kihalási esemény is történt, ám az ökoszisztéma valamilyen formában idővel mindig helyreállt. Abban biztos, hogy a természet utat tör magának, az emberi felelősség azonban nem elég tudatos, következetes.

Felelősséggel tartozunk a következő generációk számára a teremtett világ megőrzéséért. A klímaváltozás káros hatásai ellen, hogy a közös bolygónk ne váljék lakhatatlanná, ezért időben cselekednünk kell!

Újbuda is elkészítette a klímastratégiáját, melyben számba véve a kerület adottságait, lehetőségeit felkészülést tervez a ránk váró kihívásokkal szemben.

A nagyszámú idős lakosságot is közvetlenül érinti a klímatudatos magatartás, amely elősegíti, hogy minél tovább élvezhessük a kivételes, zöldfelületben gazdag környezetünket és boldogságban élhessük mindennapi életünket.

Őrizzük meg erőforrásainkat, óvjuk, védjük a környezetet! S ehhez fogadjunk be minél több ismeretet és cselekedjünk érte valamit minden nap!

Készült: internetes források felhasználásával