Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 8. szerda, Mária

A fáradtságérzet hátteréről

A fáradtság jelentkezésének számtalan oka lehet. A háttérben állhatnak helytelen szokásaink, vagy túlterheltség, de egy betegség kialakulása, vagy vitaminhiány is lehet. A téli, sötét időszakban szinte természetes a jelenléte, mert a hormonműködést befolyásolja. Ekkor ugyanis a biológiai óránk működése változik. Szervezetünk tudatunktól, akaratunktól függetlenül reagál a fényre, sötétre.

A boldogságérzethez, az alvás ébrenlét ritmusának szükségletéhez, fizikai, szellemi teljesítőképességünkhöz, immunrendszerünk működéséhez elengedhetetlen a melatonin nevű hormon. Napfény hiányában, a borongós téli időszakban magasabb melatonin hormonszintre van szükségünk, melyet a tobozmirigy termel, míg mi alszunk. Ez az oka általában a téli fáradtság érzésnek, melyre oly sokan panaszkodunk. Télen többet kell aludnunk a megfelelő melatoninszint eléréséhez, mert ez befolyásolja hangulatunkat, teljesítőképességünket, de az öregedő képességet is.
Nagyon fontos azonban tisztázni a fáradtság okát, kell-e orvoshoz fordulni ezzel a panasszal? Mi okozza a kimerültséget, mi állhat a hátterében? Fizikai, lelki, szellemi, vagy testi ok? Érdemes ezeket racionálisan végig gondolni, s a megoldásra keresni alternatívát.
Feszültek vagyunk egy beszélgetés miatt, a történtekkel, a helyzettel kapcsolatban. Próbáljunk meg valakivel beszélgetni, hátha a kívülálló, vagy éppen az érinthet segíthet a megoldásban, s tisztázni tudjuk a problémát. Váltsunk életmódot, ha ebben látunk lehetőséget! Mozogjunk többet, végezzünk előző életformánkból kizökkentő, merőben más tevékenységet! Kiránduljunk egy nagyot, iktassunk be olyan dolgokat, amitől boldogabbnak érezhetjük magunkat, ami kikapcsol, szórakoztat! Mit tehetünk még önmagunkért? Feküdjünk le aludni és keljünk fel minden nap azonos időben! Lefekvés előtt közvetlenül ne együnk! Délután négy óra után ne igyunk kávét vagy energiaitalt! Vacsorára kerülni kell a nehéz ételeket és a nagy mennyiségű alkoholfogyasztást! A lefekvést megelőző két órában ne nézzünk tévét, vagy a telefon, a számítógép képernyőjét! Minden reggelt kezdjünk bőséges, értékes fehérjékben és zsírokban gazdag reggelivel! Minden nap végezzünk legalább 30 perc intenzív testmozgást! Minden nap igyunk meg legalább 2-3 liter vizet!
Ha hosszantartó, krónikus fáradtság jelentkezik, vagy éjszakai izzadás, kiszáradt nyálkahártya, véres széklet, duzzadt nyirokcsomó(k) vagy szokatlanul erős szomjúságérzet, akkor feltétlenül fel kell keresni az orvost. Ennek hátterében ugyanis betegség is állhat. Sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig fejfájás, torokfájás, fényérzékenység, feledékenység is kisérheti az alvászavarokat. Nem is ez a krónikus betegség jelenti most a legnagyobb veszélyt, hanem hogy emiatt könnyebben elkaphatjuk a koronavírust. Érdemes tehát még körültekintőbbnek lenni, tudatos életmóddal megelőzni a betegség kialakulását, s a járványveszély elmúltával orvosi segítséget is kérni.
Bár a fáradtság rendkívül összetett tünet, igyekezzünk mindent megtenni mi magunk is a megelőzésért, az egészségünkért! Figyeljünk oda a testi-lelki egészségünkre, a helyes életmód megvalósítására!

Pihentető jó egészséget!

Készült: internetes források felhasználásával

LEGFRISSEBB
×