Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 22. szombat, Vince, Artúr

Barlanglátogatás a Szemlő-hegyi-barlangba

2015július1613:00

A Szépvölgy és a Rózsadomb alatt rejtőző nagy fővárosi barlangrendszerek egyik leglátványosabb képviselője az 1930-ban felfedezett Szemlő-hegyi-barlang, amit felfedezői különleges formakincse („szőlőkövek”, „karfiolok”) miatt méltán neveztek „Budapest földalatti virágoskertjének”. A fokozottan védett barlang Budapest egyik érdekessége. A budai barlangok közül a Szemlő-hegyi volt az első melegvizes eredetű.

A túra kiindulópontja a 2011-ben megújult fogadóépület előcsarnoka, ahol a térség jelentősebb barlangjait bemutató interaktív kiállítás tekinthető meg.

A különleges, ritka képződményeket a látogatók kényelmes útvonalon haladva érik el. A barlang hőmérséklete egész évben 12 °C, ezért érdemes melegebben öltözködni. Rendkívül magas a páratartalom, a pormentes levegőnek köszönhetően - amely vetekszik a magaslati üdülőhelyek tisztaságával - lehetőség van asztmás és légúti betegségben szenvedők kezelésére. A kedvező hatások számtalan beteg gyógyulását segítették elő az elmúlt években.

A megújult parkban új tanösvény és játszótér is található.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park értékeit bemutató sorozat keretében 2015. július 16-án (csütörtökön) a 60+ Program természetbarátainak barlangtúrát szervezünk.

A részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött. Jelentkezni július 14-ig, minden hétköznap 9.00-14.00 óra között az Újbudai Szenior Programközpontban lehet (cím: 1117 Bp., Bölcső u. 3., tel.: 372-4636).

Találkozás: Újbuda, Függetlenségi park, 86-os busznál, reggel 9 órakor.

LEGFRISSEBB
×

A Magyar Kultúra Napja

Minden év január 22-én megemlékezünk a magyar kulturális értékeinkről, mindenekelőtt a Himnusz születésnapjáról. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon írta meg nemzetünk közös identitását ünnepélyesen kifejező költeményét, amely azóta elfogadott jelképként tükrözi a nép hazafias gondolkodását.