Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 22. szombat, Vince, Artúr

Egyetemisták kapcsolódtak a 60+ Programhoz

A Bölcső utcai 60+ központban mostantól a SOTE Egészségtudományi Karának fiatal hallgatói
tanulmányozzák az időskori prevenciós tornát. A Semmelweis Egyetem és Újbuda Önkormányzata
frissen kötött együttműködési megállapodása szerint gyógytornászhallgatók tölthetik
kötelező gyakorlati idejüket a 60+ Program foglalkozásain.

Decemberig várhatóan összesen 150 egyetemista csatlakozik az órákhoz.

Az idősek életminőségén javítani kívánó kerületi 60+ Program legnépszerűbb elfoglaltságai egyértelműen a különböző tornák és mozgásterápiás foglalkozások.

Toldi Tamás idősügyi referens szerint a meridiántornára, jógára, ízületi és gyógytornákra akkora az érdeklődés, hogy a nyugdíjasoknak hetekkel előre kell bejelentkezniük az eseményekre. – Az idősek igényeinek megfelelően folyamatosan fejlesztjük a különböző programokat, növeljük a számukat és kiterjesztjük az elérhetőséget – mondta a bevezető tornaórán Toldi Tamás.

Hozzátette, az önkormányzat úgy döntött, kiemelt ügyként tekint az egészségfejlesztésre, és további forrásokkal támogatja azt. Újbuda a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának

két tanszékével vette fel a kapcsolatot, így mostantól a dietetika és a gyógytorna szakos hallgatók látogatják majd a 60+ gyógytorna foglalkozásait.

Toldi Tamás szerint a kezdeményezés nemcsak a megnövekedett igényekre jelent megoldást, de a fiatalok és idősek rendszeresegyüttműködése által a generációk közötti kapcsolatokat is fejleszti. Az idősügyi referens arról is szólt, a nemzetközileg is jelentős sikereket elért újbudai idősprogram presztízse tovább emelkedett azzal, hogy idén szeptembertől a 60+ Program – a geriátria tárgy (öregedés tudomány) részeként – hivatalos tananyaggá vált a Semmelweis Egyetem gyógytornász tanszékén.

Az időskori gyógytornát a 60+ Program indulása óta Virág Anikó okleveles gyógytornász vezeti,

akitől – komoly szakmai tapasztalatának köszönhetően – sokat tanulhatnak a fiatalok.

A főként lányokból álló egyetemista gyakornokok eleinte csak megfigyelőként vesznek részt az

órákon, de idővel hasznos segítőként is bekapcsolódhatnak a munkába.

Az Anikó által tartott torna elsősorban prevenciós jellegű, tehát a problémakezelés helyett az ízületi gondok megelőzésére, a test kondicionálására helyezik a hangsúlyt. – Az idejáró 60 év felettieknek persze néha fáj a háta, csípője, dereka, amit szintén orvosol a gyógytorna, a lényeg azonban az, hogy megerősítsük a gyenge tartóizmokat, javítsuk a vérkeringést, és ezáltal rugalmasabbá tegyük az ízületeket – mondta el a szakember.

LEGFRISSEBB
×

A Magyar Kultúra Napja

Minden év január 22-én megemlékezünk a magyar kulturális értékeinkről, mindenekelőtt a Himnusz születésnapjáról. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon írta meg nemzetünk közös identitását ünnepélyesen kifejező költeményét, amely azóta elfogadott jelképként tükrözi a nép hazafias gondolkodását.