Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. szombat, Tivadar

Farsangi fánk és a vigasságok

Január 6-án, Vízkeresztkor kezdődik a farsang és Hamvazószerdáig tart. A mulatságok, vigasságok, bálok ideje, amikor az emberek maskarába bújva sok vidámsággal, tánccal búcsúztatják a telet. A legnagyobb rendezvények farsang utolsó három napján, Farsang farkán vannak. A világ számos pontján rendeznek ilyenkor hagyományos jelmezes bulikat.

Néhány ízelítő:


Miskolci Kocsonya Farsang február 17-19

Ez egy gasztronómiai rendezvény, ahol a sok finomság mellett a főszerep a kocsonyáé.


Kaposvári Farsang – Dorottya napok február 3-5

Ezen a rendezvényen felelevenítik a Dorottya néphagyományokat. Csokonai Vitéz Mihály 1798-ban járt először Kaposváron, amikor megyebálat tartottak. Ez ihlette meg egyik leghíresebb műve megírását, a „Dorottya, avagy a dámák diadala a Fársángon” vígeposzt. Az idén is elkészítik a szalmabábut, melyet a tél elűzése jelképéül a vízbe dobnak, vagy elégetnek.


Farsang farka – vidám téltemetés Tihanyban február 25

A látványos felvonulás végén elégetik a kisze-bábut és a nap végén jelmezes bált tartanak.


Győri Barokk Bál február 18

A résztvevők ezen a különleges eseményen barokk és rokokó ruhában 17-18. századi zenére táncolnak és barokk menüsort vacsoráznak.


Mohácsi Busójárás február 23-28

Ez a rendezvény 2009-től szerepel az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listáján és 2012-ben hungarikum lett. Eredetileg a sokácok alakoskodása volt a jelmezes felvonulás, a busók felvonulásával, átkelésével a Dunán, máglyagyújtással, koporsóégetéssel üdvözlik a tél végét. A busók fából faragott maszkot viselnek, ruházatuk a bocskor, csizma, fehér vászongatya, a bundájával kifordított birkabőr, amit derékban kötéllel vagy lánccal kötnek össze, és amelyre több kolompot is felakasztanak, vállukra pedig tarisznyát tesznek. Kezükben kereplőt, buzogányt, vagy hosszú fakürtöt visznek. A nők sokszor sokác népviseletbe öltöznek, arcukat fátyollal fedik. A rendezvényen más jelmezbe öltözött álarcos figurák is részt vesznek, ördögök, banyák, vagy a női ruhába bújt férfiak. Horvát zenére táncolnak.


Országos Farsangi Fánkfesztivál Nagykanizsán február 24-25

A hetedik alkalommal megrendezésre kerülő mulatságon a résztvevők különféle fánkokat kóstolhatnak.

I. Budai Farsangi Fánkfesztivál február 24-26

Az Alle melletti sétányon megrendezésre kerülő fesztiválon számtalan hagyományos és újhullámos fánk mellett a résztvevők farsangi ételeket, különleges borokat, pálinkákat, söröket kóstolhatnak és a vidám családi rendezvényen szórakozhatnak, ahol még fánk készítés is lesz.


A farsangi fánk akkor jó, ha könnyű, a színe aranysárga és szalagos. Története egy párizsi bálhoz kötődik, ahol egy a mézeskalácsosok által kedvelt fánkot megkóstolt az álruhában táncoló Marie Antoinette. Nagyon ízlett neki, a receptjét elmondatta magának, amit aztán megtanított a cukrászának. Így lett fejedelmi étel az egy szerű paraszti süteményből.

Egy másik forrás szerint a fánk eredete Bécs városához, egy véletlen eseményhez kötődik. A finom kenyeréről híres pékségben Klapfen pékmester felbosszantotta a feleségét. A mérges pékné a keze ügyében lévő kelt tésztából egy darabkát a zúgolódó ura fejéhez akart vágni, de a tészta a mögötte lévő forró zsírral teli lábasba esett. Pillanatok alatt szép aranybarnára sült. A tűzrőlpattant asszonykának köszönhetően új sütemény született.

A németek fánkmondája szerint az első fánk a XV. században Berlinben készült. Ma a világon sokfele Berlinerként ismerik.

Ismert a hollandok által készített olykoeks, azaz olajos pogácsa, ami a ma ismert amerikai fánk egyik előfutárának tekinthető. A legenda szerint ezzel csak egy baj volt, mégpedig az, hogy a közepe nehezen sült át, miközben a felülete már gyönyörű aranybarna volt. A megoldást Hansen Gregory amerikai hajóskapitány szolgáltatta 1847-ben, amikor rájött arra, hogy a középen átfúrt fánk sokkal könnyebben átsül.

A fánk története már az ősidőkre vezethető vissza. Ezt igazolják II.Ramszesz sírjának falán megörökített fánksütő szolgák, vagy az ókori Görögországban a mézbe áztatott finomság, amit az olimpiai győzteseknek adtak. Ez a zsidó hanuka egyik kedvelt fogása, de rajtunk kívül a világ számos pontján fogyasztják. Ilyen a török lokma, a ciprusi lokmades, az araboknál is ismert édesség, ahol a fánkot még egy kis szezámmaggal is meghintik. Indiában pedig rálelhetünk a gulab jamunra is, ami szintén erős hasonlóságot mutat a fánkkal.

A fánkevés történetéhez különféle hiedelmek kapcsolódnak. A Szerémségben mágikus erőt tulajdonítottak neki, mert ahol fánkot sütöttek, vagy ettek, ott a legnagyobb tavaszi vihar sem volt képes lesöpörni a ház tetejét. A legenda szerint, ha egy lány megfelezte a szalagos fánkot a fiúval, akkor viszonozta a szerelmét.

Fogyasztunk csokoládés, lekváros, krémekkel töltött fánkot, porcukorral hintett, vagy mázas fánkot! Mindenki süsse meg a maga és családja által legkedveltebb fánkot, vagy kísérletezzen valami újjal! Mindenesetre kellemes farsangi időtöltést és finom falatozást kívánunk:


60+Program