Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 2. csütörtök, Zsigmond

Egy szelet Újbudai történelem egy különös szakácskönyvön keresztül, avagy nagyanyáink a semmiből is tudtak főzni

Személyes történetet osztanék meg Önökkel.

1974-ben költöztem Farkasrétre, ahol ma is lakom, családommal együtt. Férjem édesanyját már nem ismerhettem személyesen, korábban meghalt. Mégis sok segítséget kaptam tőle, hiszen háztartásunk berendezései az ő tárgyaiból állt, többek között a saját kézírásával teleírt szakácskönyvből is. Fiatal háziasszonyként sokszor bele-belenéztem ötletért, receptért. Egyszer csak találtam egy különálló fejezetet ezzel a címmel: Hadi ételek.

Férjemet kérdeztem mit tud erről, van-e ezzel kapcsolatos története. Férjem 1944-ben született, az ostrom alatt, családjukat az újszülött csecsemő miatt nem telepítették ki, saját felelősségre maradhattak. A szűkös idők miatt a háziasszonyoknak minden fantáziájukra és ügyességükre szükségük volt, hogy enni tudjanak adni családjuknak. Ezekből a receptekből kiderül, hogy semmiből valamit csinálni nem a fizikusok, hanem az anyák tudnak.

Úgy gondoltam, hogy minden recepthez egy kis történetet is írok. A mai történet fentebb már látható, nézzük az első receptet, ami bizony hónap végén is jól jöhet, amikor már spórolni kell.


Rántott burgonya:

Közepes nagyságú burgonyákat nyersen megtisztítunk, majd hosszában vékony lapokra vágjuk. Mindkét oldalán megsózzuk, majd konyharuhára téve kicsit megszárítjuk. Ezután hagyományos módon bepanírozzuk és olajban, vagy zsírban kisütjük. Önmagában száraz, kicsit „fújtós”, valamilyen öntet, pl. majonéz, vagy saláta jó illik hozzá.