Szedjünk gyógyszert, a szervezet maga szabályozza a megfelelő értéket? Az utóbbi időben alaposan megzavartak bennünket. A megemelkedett értékek különösebb tünetet nem okoznak, nem érzünk változást. Az okok hátterében sok minden lehet. Idős korban még jobban érdemes karban tartani szervezetünket, odafigyelni a táplálkozásra, mozgásra, az életmódra.
A koleszterin rendkívül fontos szerepet játszik a sejtek működésében, s ennek a vegyületnek is megkülönböztetünk „jó” és „rossz” fajtáját. A táplálkozással bevitt, vagy a szervezetben, a májban előállított koleszterin lerakódhat az érfalon, vérrög képződhet, ami súlyos következményekkel járhat. Elsősorban a helyes táplálkozásra, a testmozgásra hívjuk fel a figyelmet.
Csak néhány élelmiszer példaként, ami nem növeli a koleszterinszintet:
- alacsony zsírbevitel, különösen a koleszterint növelő telített zsírokból legyen kevesebb
- különösen ajánlott élelmiszerek a brokkoli, hal és halolaj, zöld leveles zöldségek, citrusfélék, sárgarépa, rostdús ételek, gabonaőrlemények.
- tudatosan törekedjünk az egészséges táplálkozásra: fogyasszunk teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret,
- fedezzük fel a gabonaőrleményeket, fogyasszunk több rostot
- rizs, barnarizs fogyasztása
- minél több friss zöldség fogyasztása
- sok gyümölcs, lehetőleg idény, friss, de lehet szárított, fagyasztott is
- ásványvíz, tiszta víz, cukormentes üdítő, limonádé
- alacsony zsírtartalmú tej, sovány sajt, sovány joghurt
- bőr nélküli szárnyashús
- jó minőségű margarin, növényi olaj, extra szűz olíva olaj salátákhoz
A vér koleszterinszintjét a táplálkozás és legfőképpen az életmód befolyásolja. A rendszeresen végzett testmozgás csökkenti az elhízás, a cukorbetegség, az anyagcsere betegségek kialakulásának rizikófaktorát. Tegyen meg mindent az egészséges, aktív időskorért! Étkezzen korszerűen, mozogjon rendszeresen, élje jól az életet! S ha szakember segítségét kívánja igénybe venni, jelentkezzen be a táplálkozási és a gyógytorna tanácsadásunkra!
Újbuda 60+ Program