A tücsök és a hangya....
Míg a tücsök muzsikál, a hangyának újabb ötlete támadt, hogy mivel gazdagíthatná a kamra polcát. A szupermarketek polcain roskadozó üveges, ecetes uborkának kiváló alternatívája a házilag eltett uborkasaláta. Eszembe jutott, hogy gyerekkorunkban mennyire szerettük az uborkasalátát télen is, amit édesanyánk zárt üvegbe. Ennek a savanyúságnak egyik nagy előnye, hogy bármelyik évszakban fogyasztható. Idén, a hol meleg, hol csapadékos időjárás kedvezett az uborkának, és a piacon van bőven belőle. Célszerű kisebb (2-3 dl) üvegekbe tenni, és akkor elfogy akár egy étkezéshez is.
Uborkasaláta télire
Hozzávalók:
Kb. 12-13 közepes méretű uborka (tisztán 50 dkg)
2 ek csapott só
Lé:
1 liter víz
1 dl ecet (10%-os)
1 ek só
1 ek cukor
12 szem bors
Elkészítés:
A tiszta uborkát meghámozzuk, és szeletelés után sós vízzel leforrázzuk. ½ óra múlva leszűrjük.
Ez idő alatt elkészítjük az ecetes lét. A felsorolt anyagokat összefőzzük, de borsot csak szemes formában teszünk bele, és hagyjuk hűlni. A még meleg ecetes lét a szeletelt uborkára öntjük.
Legalább ½ napig álljon így, hogy átjárja az ízesített lé, majd kóstolás után ízlés szerint korrigáljuk.
Kevés nátrium benzoátot keverünk az ecetes lébe még akkor is, ha fogyasztásra csak a hűtő ajtajában tartjuk.
Télire üvegbe zárva nedves dunsztolásban tartósítjuk. (15 perc)
(Szeva)