Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 5. csütörtök, Vilma

A tücsök és a hangya....

Míg a tücsök muzsikál, a hangyának újabb ötlete támadt, hogy mivel gazdagíthatná a kamra polcát. A szupermarketek polcain roskadozó üveges, ecetes uborkának kiváló alternatívája a házilag eltett uborkasaláta.

A tücsök és a hangya....

Míg a tücsök muzsikál, a hangyának újabb ötlete támadt, hogy mivel gazdagíthatná a kamra polcát. A szupermarketek polcain roskadozó üveges, ecetes uborkának kiváló alternatívája a házilag eltett uborkasaláta. Eszembe jutott, hogy gyerekkorunkban mennyire szerettük az uborkasalátát télen is, amit édesanyánk zárt üvegbe. Ennek a savanyúságnak egyik nagy előnye, hogy bármelyik évszakban fogyasztható. Idén, a hol meleg, hol csapadékos időjárás kedvezett az uborkának, és a piacon van bőven belőle. Célszerű kisebb (2-3 dl) üvegekbe tenni, és akkor elfogy akár egy étkezéshez is.




Uborkasaláta télire

Hozzávalók:

Kb. 12-13 közepes méretű uborka (tisztán 50 dkg)

2 ek csapott só

Lé:

1 liter víz

1 dl ecet (10%-os)

1 ek só

1 ek cukor

12 szem bors

Elkészítés:

A tiszta uborkát meghámozzuk, és szeletelés után sós vízzel leforrázzuk. ½ óra múlva leszűrjük.

Ez idő alatt elkészítjük az ecetes lét. A felsorolt anyagokat összefőzzük, de borsot csak szemes formában teszünk bele, és hagyjuk hűlni. A még meleg ecetes lét a szeletelt uborkára öntjük.

Legalább ½ napig álljon így, hogy átjárja az ízesített lé, majd kóstolás után ízlés szerint korrigáljuk.

Kevés nátrium benzoátot keverünk az ecetes lébe még akkor is, ha fogyasztásra csak a hűtő ajtajában tartjuk.

Télire üvegbe zárva nedves dunsztolásban tartósítjuk. (15 perc)



(Szeva)