Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 26. vasárnap, Jusztina

Lakossági kontroll a 60 pluszban

Öt partneroszág részvételével indult el néhány hónappal ezelőtt a Q-Ageing, azaz a "minőségi időskor" program, amely az elöregedő európai társadalom problematikájára kíván megoldásokat keresni azon keresztül, hogy javítja az idős emberek életkörülményeit. Újbuda, mint vezető partner ennek keretében már el is indította 60 plusz elnevezésű programját, amely egyebek mellett kedvezményeket és új lehetőségeket biztosítana a szolgáltatások, a vásárlás, a rekreáció és a kultúra területén. A hetekben pedig megalakult az Újbudai Idősügyi Tanács, amely civil ellenőrzés alatt tartja, valamint tanácsaival segíti a program alakulását.

A Q-Ageing terv keretében a résztvevő önkormányzatok és kutatócsoportok egy megközelítőleg három évig tartó közös munka során arra keresik a választ, hogyan biztosítsanak a társadalom egyik jelentős méretű csoportjává nőtt 60 éven felülieknek teljes értékű életet. Mind az öt ország: Magyarország, Németország, Szlovénia, Olaszország és Lengyelország rendelkezik saját, ún. "pilot" programmal, amelyeket saját helyi ügyeik megoldására indítanak, majd ezeket összegezve és kielemezve ajánlásokat fogalmaznak meg az Európai Unió tagországai számára. A partnerországok kijelölt városai vagy szervezetei arra törekszenek, hogy az idősek a leszakadás és elszigetelődés helyett aktívan vegyenek részt a társadalomban, akár a munkavégzés, akár a hasznos szabadidő-eltöltés tekintetében. Újbudán már javában zajlik a 60 plussz elnevezésű idősügyi program, a 60 plussz kedvezménykártyákból az igénylések alapján egyre több kerül kiutalásra. A hetekben megalakult Újbudai Idősügyi Tanács Stratégiai Regionális Platformjának első ülését is megtartotta. A bonyolult cím egyszerű, de fontos feladatot takar: civil szerveztek által kontrollálja a program menetét. A 60 plusz koordinátora, Győrffyné Molnár Ilona humánszolgálati igazgató elmondta, a Q-Ageing projekt minden partnerországban előírja egy civil kontroll csoport létrehozását, amelyben civil szervezetek, nyugdíjasklubok, szociális és egészségügyi szakértők, valamint önkormányzati képviselők vesznek részt. A platform tehát lehetőséget nyújt a lakosságnak, hogy kritizáljon, ötleteket és tanácsokat fogalmazzon meg, hogy a program valóban az idősek érdekeit szolgálja - tette hozzá a szervező.

LEGFRISSEBB
×

ELBIR lakossági hírlevél 2021. szeptember - HAZUDOTT, MINT A VÍZfolyás…

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Szervek Bűnmegelőzési Osztálya által összeállított elektronikus hírlevelének (ELBIR – Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer) 2021. szeptemberi számából olvashatnak részletet!

Kérjük, figyelmesen olvassák el és amennyiben lehetőségük van rá, osszák meg ismerőseikkel is az abban foglaltakat!