Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 30. kedd, Katalin, Kitti

A fantasztikus káposzta

Az emésztőrendszer problémáinak kezelésére az egyik leghatásosabb gyógyszer a fejes káposzta fogyasztása. Ez a zöldségféle egész évben kapható, olcsó és változatos formában elkészíthető táplálék.

Ez az egyik legrégebben ismert zöldségféle, már az i. e. II. évezredben az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger partvidékén, a mediterrán vidékeken termesztették. Az ősi egyiptomiak és a görögök is fogyasztották, de Írországban lett az egyik legfontosabb táplálék alapja.

 

A savanyú káposztát a kínaiak találták fel, a Nagy Fal építése során a munkások rendszeresen kaptak savanyított káposztát. A görögök szent növénynek tartották. Úgy vélték, hogy fogyasztása megvédi a gyermekágyban fekvő anyákat a gonosz szellemektől. Még abban is hittek, hogy megvéd a részegségtől. Az európai népmesékben az anyukák gyermekeiket káposztalevélben találták. Cook kapitány is felismerte e növény gyógyhatását, mert az egyik hajóútján egy matróza elüszkösödött lábát a hajóorvos savanyú káposztával kezelte. Ő fogalmazta meg elsőként, hogy a C-vitamin hiányból kialakulhat a skorbut, ezért a legénységének rendszeresen elrendelte a savanyú káposzta fogyasztását.

 

A káposztának rendkívül magas a C-vitamin tartalma. Különösen gazdag K-vitaminban, klorofillban, E-vitaminban, tartalmaz még tiamint, azaz B1-vitamint is. Ezen túl vas, kalcium- és káliumforrás, de tartalmaz béta-karotint, rostanyagot, folsavat. A káposzta rostanyag tartalma serkenti az emésztést, gyorsítja a béltartalom áthaladását, tisztítja a szervezetet. Még hatásosabb, ha pépesen esszük.

 

Az emésztésben rendkívül fontos szerepe van a bélflórának, ami az antibiotikum használata során is károsodik. A nyers káposztalé enyhe hashajtó hatása miatt tisztítja a gyomrot és a beleket, különösen a vastagbelekre van jó hatással. Ha nem működik rendesen, illetve idegen baktériumok vannak jelen benne, a káposztalé elfogyasztása után nagy mennyiségű gázok keletkeznek. A barátságos, emésztést elősegítő hasznos baktériumok számának növelése érdekében is fogyasszunk savanyú káposztát! A benne lévő mikroorganizmusok, B- és K-vitamint termelnek, elősegítik a belekben a hasznos baktériumok elszaporodását. A káposztalé növeli az étvágyat, serkenti az anyagcserét. A káposzta hatásos még a sebek gyógyításában, gyulladáscsökkentő, látásjavító, vércukorszint szabályozó, segíthet a fekélybetegségek megelőzésében, a migrén, a hörghurut, az ekcéma, a megfázás, a fertőzések kezelésében, jó fáradtságra, stresszre. Külsőleg és belsőleg is hatékony természetes szer a káposzta.

 

1984-ben az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete a világ 20 legértékesebb zöldsége közé sorolta. Jó tulajdonságai miatt - olcsó, egész évben kapható, gazdag tápértékű és változatos formában elkészíthető, ezért fogyasszunk belőle minél többet nyersen, pl salátaként!

Készült: internetes források felhasználásával!

 

 

kép forrása: pixabay.com