Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 27. szombat, Zita

Távolságtartás

Ezekben a napokban sokszor halljuk: Tartson távolságot!

Szoktuk mondani, hogy valaki három lépés távolságot tart. Ez hozzávetőlegesen 1,5-2 méter. Ez az általános szociális érintkezési szabály érvényes akkor is, ha nincs semmi baj.

A vírusfertőzés –így a most különösen veszélyes Covid-19 is a beszélgetéskor, köhögéskor, tüsszentéskor elszabaduló nyálcseppek útján terjed. Az Oxford Egyetem és a Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói tanulmányokkal kimutatták, hogy akár 8 méterre is kirepülnek a szánkból ezek a kórokozók, így megfertőzhetnek másokat. Ezért is nagyon fontos, hogy tartsunk kellő távolságot a koronavírus idején! Természetesen sok mindentől függ, hogy mennyire vagyunk veszélyeztetve. Amit a saját és embertársaink védelme érdekében megtehetünk, hogy nem állunk egymás nyakára sem a közértben, sem tömegközlekedési eszközön, sehol, ha megtehetjük, álljunk egymástól minél távolabb! Viseljük a maszkot, mert ez is a fertőzésveszély elleni védekezés mindenki által könnyen betartható, egyszerű eszköze! Tudjuk, hogy ezek némi kellemetlenséggel járhatnak, s hogy a korosztályunkhoz tartozók között vannak gyengén látó, rosszul halló emberek, de a megelőzés most mindennél fontosabb.

Ajánlott továbbá minél rövidebb ideig tartózkodni rosszul szellőző zárt térben, zsúfolt helyen! A kerület vezetése által elrendelt határozatlan ideig tartó korlátozás a beltéri programokra az időskorúak védelme érdekében, a vírusfertőzés hatékony megelőzése céljából éppen ezzel magyarázható.

Reméljük, hogy egymásra figyeléssel, gondoskodással eredményesen leküzdhetjük ezt a nehéz időszakot és nemsokára ismét örülhetünk a csoportos találkozásoknak.

De ne feledjék: a köhögés, tüsszentés máskor is kellemetlen, akár veszélyes is lehet másokra, ezért mindig használjunk zsebkendőt, mossunk kezet és mindig tartsunk megfelelő távolságot! Ha nem a fertőzés miatt, de a személyes intim zónánkban hozzánk túl közel tartózkodók mindig zavaróan hatnak ránk. (ez a távolság 50 cm a családi, baráti kapcsolatokban, s 120 cm körül van az idegen, ismeretlen emberek között) Tartsuk ezt tiszteletben vírus alatt és vírus után is!

Megértésüket, együttműködésüket köszönjük.

(internetes forrás felhasználásával)