Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 27. szombat, Zita

A kikerülhetetlen világháló

Nagyon különös volt ez a tavasz. Minden szépen ment a maga útján, mígnem márciusban olyasmivel kellett szembesülnünk, amit eddig senki nem élt még át. Bezárkózás, elszigetelődés barátoktól, a családtól, a járvány miatt szigorú karantén…szinte ránk szakadt egy ismeretlen világ.

Azok, akik az interneten szoktak tájékozódni, kevésbé lettek magányosak. Onnan jöttek a nagyvilág hírei, kutattunk, rákerestünk különféle hírportálokra, hogy hiteles információnk legyen. Amikor az egészségügyi szakemberek nem tanácsolták a személyes kontaktust, akkor email segítségével leveleztünk. A leleményesek skyp-on láthatták is szeretteiket. Beindultak a különféle társasági kapcsolattartási lehetőségek. Online video beszélgetések segítették az otthoni munkavégzést, a kisközösségi találkozást. Az internetnek köszönhetően szinte nem is éreztük hátrányos helyzetben magunkat. Sőt, egyesek most döbbenhettek rá, hogy a digitális technika mennyire segítheti a valós idejű találkozást, hasznos lehet egy bizonyos esemény, helyszín az otthoni fotelből történő megismerése céljából is. Például soha nem gondoltam volna, hogy ilyen könnyű eljutni az Egyesült Államok Metropolitan Opera előadásaira, vagy a világ távol eső egzotikus kiránduló helyeire.

A váratlan válsághelyzet – hogy ugyanis nem közlekedhettünk, utazhattunk kedvünkre szabadon – sokakat hozzásegített a számítógép, az internet lehetőségeinek felismeréséhez, az előnyök értékeléséhez. Az élet most bizonyította, hogy milyen élményeket jelenthet, ha elfogadjuk ezeket és beépítjük mindennapjainkba.

A teljesség igénye nélkül, mire jó, ha eligazodunk a számítógép nyújtotta lehetőségekben?

  • levelezhetünk akár a világ másik végén élő családtagunkkal, ismerősünkkel is
  • ingyen beszélgethetünk, s láthatjuk is egymást
  • böngészhetünk, kereshetünk az információk között
  • dolgozhatunk
  • olvashatunk, zenét hallgathatunk, filmet, előadást nézhetünk
  • online kirándulhatunk
  • tanulhatunk nyelvet, vagy akár mást
  • ügyintézhetünk, közhasznú információkhoz juthatunk (pl utazás, közlekedés, nyitva tartás)
  • vásárolhatunk, bankolhatunk
  • hirdethetünk, reklámozhatunk

Természetesen érdemes elővigyázatosnak lenni, s az információkat ellenőrizni, nehogy nemvárt kiadás, vagy egyéb kellemetlenség áldozatává essünk a figyelmetlenségünk miatt. Sokan fenntartásokkal használják a közösségi médiát - Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn – ami részben indokolt. Mint a vásárlásnál, itt is visszaélhetnek személyes adatainkkal, a könnyelműen közreadott információkkal. Mivel egyre szélesebb körben terjed az informatika használata, ezért kellő körültekintés mellett megóvhatjuk magunkat a legtöbb kellemetlenségtől, s ezért nem érdemes az előnyökről lemondanunk. A 60 év feletti lakosság körében is dinamikusan növekszik az internetezők száma, és egyre bővülnek az igénybevett eszközeik is, hiszen pont ennek a generációnak a mindennapjait könnyíti meg leginkább a számítógép használat.

Az Újbuda 60+Program emelt szintű és széleskörű szolgáltatással, tanácsadással segíti a netező és a számítógéppel megismerkedni kívánó ügyfeleit. Kezdő számítógép kezelő tanfolyamot indítottunk azoknak, akik most barátkoznak a netezés gondolatával. Kibővítettük a számítógép használati időpontokat, s mindkét Programközpontban igénybe vehető a személyes segítségnyújtás.

Keressenek minket ügyfélfogadási időben!
(1112. Kérő u. 3. hétköznap 9:00-14:00 óra között, tel: 06-1-372-4636)

forrás: internet