Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 28. vasárnap, Valéria

Péter-Pál napja

Péter és Pál apostolok voltak, akik vértanúhalált szenvedtek. A római egyházat alapító főapostolok közös emléknapjuk június 29-én van.

Szent Péter apostol-fejedelem Róma első püspöke volt. Eredeti neve Simon, aki egy csodálatos halfogás után csatlakozott a Megváltóhoz.

Jézus azt mondta róla: Erre a sziklára építem egyházamat, s a pokol kapui nem vesznek erőt rajta.

Ő a halászok védőszentje, mert mielőtt Jézus tanítványai közé állt, halász volt. A halászok is ekkor tartottak legény- és mesteravatást.

Jézus neki adta át a mennyország kulcsát, ezért a lakatosok is patrónusuknak tekintik.

Pál a katolikus vallás elterjesztésében vállalt fő szerepet, a népek apostola volt. Ő Saulusból lett Paulus, a damaszkuszi úton tért meg. Ehhez fűződik a pálfordulás kifejezés.

A két apostol sírja fölé épült a vatikáni Szent Péter-bazilika és a falakon kívüli Szent Pál-bazilika.

A hagyomány szerint ezen a napon kezdődik az aratás, mert a néphit úgy tartja, hogy a búza töve „Péterpálkor” megszakad. A mondás úgy tartja, hogy a búza Szent György napján szökik szárba, májusban kihányja a fejét, Szent Vid napján abbahagyja a növekedést és Péter-Pál napján megszakad a töve. Június közepétől már nem fejlődik a gabona. Ekkor kezdik levágni a búzát, a rozsot.

Bármilyen rossz idő volt Péter-Pálkor a gazdák kimentek a határba, levették a kalapjukat és a jó termésért fohászkodtak. A búzatermést néző gazdák a kalapjukba 1-2 szál búzakalászt tűztek.

Valamikor ez a nap dologtiltó nap volt.

A gazdák ekkor fogadták fel a kaszálni tudó napszámosokat.

A néphit szerint a hajadonok és a legények közül aki elsőnek hallja meg a harangszót, az biztosan férjhez megy, megházasodik abban az évben.

Egyes vidékeken nem engedték a gyerekeket ezen a napon fürödni a szabadban, mert azt hitték, hogy belefulladnak a vízbe.

Másutt úgy tartották, hogy Péter Pál előtt nem jó késsel vágni az almát, mert jégeső veri el a határt, s a mezőre sem ajánlatos menni ugyanezért.

Az eperfáról ekkor leverik az epret, mert ilyenkor a legízesebb és pálinkát főznek belőle.

Ekkor telt le a juh pásztorok ideje, már nem jártak éjszaka titkon a marhajárásra legeltetni, felszabadult a legelő, a juhászok arra mehettek, amerre nekik tetszett.

Időjósló nap is volt, úgy tartják, hogy ha ezen a napon sok eső esik, sok gubacs lesz a tölgyesekben. A nap időjárásából bizonyos termésekre is jósoltak.

forrás: internetes gyűjtés