Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 29. hétfő, Péter

A törzs a test energiaközpontja

A munkavégzéshez, a mozgáshoz szükséges erőt elsősorban a törzsünk működéséből nyerjük, a köztudattal ellentétben nem pedig a lábak, karok mozgásából. A törzs jelenti testünk középpontját, centrumát, amely a leghatékonyabban segíti a mozgást. A bennünk áramló energia járul hozzá a kellő erőkifejtéssel végzett mozgáshoz.

A végtagokat is csak a törzsből eredő energia segítségével tudjuk megfelelően mozgatni. Gondoljunk csak arra, hogy a sok ülőmunka következtében nő a mozgásszervi elváltozások kockázata. Nem áramlik egyenletesen a testen keresztül az energia. Az ülőideg túlzott terhelése miatt megváltozik a csípő, a térd energia ellátása. Egyes izmok elgyengülnek, mások túlzottan megfeszülnek. Vagy a helytelen testtartásból eredően fájnak a vállak, a karok. Az egész napos görnyedt testtartás főleg idős korban jeleznek túlzott fájdalmat. Ha gyenge a törzsünk, hiányzik a stabilitás a csípő területén, akkor a test kompenzál, nagyobb teher jut az ágyéki gerincre, vagy a térdekre. A testünk izmai, izületei a kötőszövetek segítségével bonyolult hálózatot képeznek, melyek helyes, együttes használata, terhelése, vagy épp kímélete segíti, vagy gátolja a mozgásunkat.

A dinamikus, sokrétű energiaáramlás eredményezi az erős és stabil törzs esetén a harmonikus mozgást. Testünk középpontja, a törzsünk, figyeljünk tehát az összehangolt mozgásra!

Újbuda 60+ Program