Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 28. vasárnap, Valéria

Legyen minden nap ünnep!

A Nemzetközi Nőnapon a hölgyeket ünnepelték világszerte, így kerületünkben is több rendezvényen köszöntötték őket virággal, szép szóval, muzsikával és vendéglátással. Március 8-án a férfiak városszerte virágkölteményekkel siettek haza párjukat, női rokonukat és édesanyjukat, nagymamáikat megajándékozni.

Nagyon szép szokás ez, melyet hazánkban is 1914 óta tartanak családi és munkahelyi környezetben egyaránt. Hiszen a nők igazán kiveszik részüket a munka mellett a családalapítás, gyermeknevelés, majd a nagyszülői feladatok ellátásából is. De a férfiak is ünnepet érdemelnének! Akik helyt állnak a család biztonságának megteremtésében, a gyerekekkel való törődésben, szerepet vállalnak az életkörülmények javításában, s a közösségi ügyekben. Egyébként 1999 óta van már Nemzetközi Férfinap, melyet november 19-én tartanak. Csak valahogy nálunk a Nőnap nagyobb nyilvánosságot kap. Jó lenne, ha férfiak – nők mindig kölcsönös tiszteletben töltenénk a napjainkat, figyelmesek, előzékenyek lennénk egymás iránt, megbecsülnénk a másik munkáját, igyekezetét. És ne csak a nemzetközi ünnepnapokon! Hétköznap a villamoson, a közértben sorban állás közben, az utcán és a közösségi tereken épp úgy, mint szűk családi körben. Így sokkal boldogabb lehetne az életünk.


Néhány költői gondolat az ünnepről:

Az ünnepnap azért kápráztat el,
Mert szürke napokból ragyog elő,
Ritkán, ahogy a nyakláncban tüzel
Itt-ott egy-egy igazi drágakő.

William Shakespeare


A valódi ünnep: az idő és az öröklét érintkezése. Igaz, csak pillanatra tarthat, órákra vagy pillanatokra, de enélkül a "pillanat" nélkül puszta körforgásba merül vissza naptárunk.

Pilinszky János


Az ünnepnapokat az ember maga állapítja meg önmagának. Az élet: széplány. Ajándékokat, szórakozást, mindenféle mulatságot követel; élni élvezettel kell. Mindennap lehet találni valami örömöt.

Makszim Gorkij


Az ünneptől főként azt várnánk, hogy legyen! Végre valami ne tőlünk függjön, ne a jókedvünknek, szerencsénknek, boldogságunknak legyen kiszolgáltatva, hanem legyen: mint a természet. Mint a napsütés. Mi meg ülnénk a kerti fehér karosszékekben, valaki talán még könnyen mellettünk, és arcunkat a fénybe tartjuk. Ez volna az ünnep - jön, amikor ideje van, harmónia és jóság nő a nyomában, és nemcsak jobbá változunk, de a másik jóságára is rálátunk.

Esterházy Péter


Újbuda 60+ Program