Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 27. szombat, Zita

Kisvasúttal a Börzsönyben

Kezdődik az iskola, az unokák napok óta lázasan, vagy feszülten készülődnek. Sok családban a nagyszülőkre ezzel kapcsolatban is feladatok, terhek hárulnak. Megvásárolni azt a rengeteg eszközt, ruhaneműt, amire majd szükség lesz, befizetni az első havi napközit, ebédet, időben elvinni, elhozni a nebulót az iskolából. Ez mind nagyon fontos segítség az amúgy is izgalomban lévő gyermekeknek, az elfoglalt szülőknek.

De ne feledkezzünk meg mi nagyszülők, hogy mindezek mellett legtöbbet jelenlétünkkel, odafigyelésünkkel adhatunk! Érdeklődjünk, mi történt, beszélgessünk főleg a kisebb diákokkal, mert ez is fontos. S mivel még nagyon szép az idő, a hétvégét tölthetjük közös kirándulással, ami rendkívül hasznos és kellemes elfoglaltság. Mindezeken túl kedvező hatása lehet a generációk közötti kapcsolatra, a családi harmóniára.

Ajánlok egy nagyon szép útvonalat, amely biztosan maradandó élményt nyújt minden korosztálynak, s emellett az ifjabbak természetismereteit is játékosan, észrevétlenül bővíti.

A Börzsöny hazánk kisvasutakban leggazdagabb hegysége, ahol a tájegység délkeleti részén a királyréti, északon a kemencei erdei vasút várja a túrázókat.

A kulturális látnivalókban gazdag börzsönyi települések között olyan nevezetességeket találhatunk, mint a márianosztrai híres búcsújáró templom, Drégely vára, vagy épp a Honti-szakadék.

A Királyréti Erdei Vasút hazánk egyik legidősebb erdei vasútja, mely a Börzsöny legnagyobb medencéjének vizeit összegyűjtő Morgó patak völgyében halad a Duna-parttól Szokolya községen át Királyrétig. Ez szinte a hegység közepén van, s a legszebb börzsönyi túrák kiindulóhelye.
A település a középkorban a királyok kedvelt vadászhelye volt, a Vár-hegy tövében kis tó tükre csillog, a tó partján egykor Mátyás király feleségének, Beatrix királynénak fürdőhelye volt.
Később a rétre építette fel kastélyát Sierstoff gróf, mely ma egy kastélyszálló.

Az Esterházy-uradalomhoz tartozó területen a 17. századtól vasércbányászat folyt. Az erdei vasutat 1892-ben gróf FranckenSierstorpff Henrik építtette, a lakott terület 1926. március 26-án kapta mai nevét.A Királyréti tanösvény a Börzsöny szívében, 2,9 km hosszan húzódik. A kilenc állomásból álló útvonalon bárki megismerkedhet az erdő és a tavak élővilágával, a kisvasutak és a vasbányászat történetével. Itt található a Hiúz Ház, az Erdei Iskola és a Látogatóközpont, amely a Duna-Ipoly Nemzeti Park kezelésében van, s ahol játékos formában bővíthetik ismereteiket.

A Szob–Márianosztra és a Nagybörzsöny–Nagyirtáspuszta kisvasúti vonalak között Magyarország vadregényes hegyvidéki erdei vasútját építette újjá és június 2-án adta át az utazóközönségnek az Ipoly Erdő Zrt, s ezzel a teljes kisvasúti vonalon, összehangolt menetrenddel jár a kisvasút immár Szobtól Nagybörzsönyig.

Ha teljes hosszában végig szeretne utazni a 21 kilométeres vonalon, ahhoz jelenleg kétszer át kell szállni, de ez csöppet sem fárasztó, hanem romantikus.

A pálya teljes vonalhosszában soha nem volt személyforgalom,ez csak most valósulhatott meg. A túrautakban bővelkedő Börzsöny és az Ipoly völgye igazi gyöngyszem az aktív időtöltés kedvelői számára. A csóványosi vagy éppen a hegyestetői kilátóból kitekintve szélesre nyílik a látómező, előtérben a börzsönyi és dunakanyari tájképpel. Különösen ajánljuk ezt minden korosztály számára, akár egy, vagy több napos kikapcsolódásul!


forrás: kiralyret.bloglap.hu


Újbuda 60+ Program