Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 27. csütörtök, Angelika

„Zene nélkül nincs teljes ember”

Az idézetek Kodály Zoltán gondolatait tükrözik a zene, a művészet és az emberi élet összefüggésében: „A zenének civilizáció-teremtő küldetése van: hozzájárul egy esztétikailag és erkölcsileg magasabbrendű világ felépítéséhez.” „Az irodalom és művészet nem szórakozás! Az a teljes emberré válás nélkülözhetetlen feltétele, alapja, tápláléka.”

Különböző fórumokon, tanácskozásokon, írásaiban mutatott rá a zene fontosságára, a művészetek általi gazdagodás lehetőségére. Kezdjük a nevelést már a születés előtt kilenc hónappal! – tanácsolta. Mert amit a gyermek az anyjától, a szülői házban tanul, azt viszi tovább az életén. S már a magzati korban hatással van rá a zene. Tanácsolják is a kismamáknak, hogy hallgassanak sok zenét, énekeljenek leendő gyermeküknek, mert akkor boldogabban, fogékonyabban, kiegyensúlyozottan érkezik a baba a világra. A személyiségjegyeink fejlődése szempontjából meghatározó az első 7 év, az a tapasztalás, amit a szülői házból hozunk. Az életünk során sokféle hatás ér bennünket, különféle feladatokkal kell megbirkóznunk. A boldogabb, harmonikusabb létet sok-sok tanulással, gyakorlással a művészetek segítségével tudjuk megélni. "A zenével nem csak zenét tanulunk. Az ének felszabadít, bátorít, gátlásokból, félénkségből kigyógyít. Koncentrál, testi-lelki diszpozíción javít, munkára kedvet csinál, alkalmasabbá tesz, figyelemre, fegyelemre szoktat." – ezek megint a kodályi-gondolatok. A szép, a különleges, az egyedi élmények átélését a művészethez való viszonyulásunk segíti. A művészet gazdagabbá teszi a személyiséget. S egy-egy katartikus élményben megélhetjük az igazi szabadságot is.

Az ember viszonya a zenével, a művészetekkel a kutatók számára is aranybánya. Ma már vizsgálatok is alátámasztják, hogy a zene hatással van az egészségre, az agyműködésre. Elsősorban a jobb agyfélteke működésének fejlesztését javítja a zene, de hatással van a kommunikáció, az érzelmek, a tanulási képességek, a mozgás fejlettségére is. A Magyar Művészeti Akadémia a napokban tartott konferenciát a téma szakértőinek, kutatóinak Az élet kincsesháza címmel.

Minden korosztálynak ajánljuk, hogy hallgassanak minél több igényes zenét és ismerjék meg az igazi művészet alkotásait!

https://www.youtube.com/watch?v=Dz2r9_Opau8


https://www.youtube.com/watch?v=t4N5-OALObk


https://www.youtube.com/watch?v=0Detpr_L9eY


Újbuda 60+Program

LEGFRISSEBB
×