Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 21. hétfő, Alajos, Leila

Vénasszonyok nyara mindenkinek

A meteorológusok szerint még jó pár napig tart a vénasszonyok nyara, de október második felében hirtelen beköszönt a jóval hidegebb időjárás. Ahogy olvasható, a fürdőruhából egyenesen a bundába kell ugranunk.

Igen, még a következő hétre is 25 fok meleget jósolnak, s a hideg, helyenként párás, ködös hajnalokat szikrázóan napos délutánok követik. Majd lassan véget ér az áprilistól tartó rekord meleg időjárás.

Bár már hajnalban és esete érezhetjük a ködöt, a levegő párás, főleg a külterületen, a völgyekben, de még mindig kevés felhő van és csapadék nem várható. Na, ettől lehet, hogy megdől a Duna alacsony vízállásának a rekordja! Ezt megint izgatottan kísérjük figyelemmel, mert a szakemberek ebben is összefüggést magyaráznak a légkör felmelegedésével.

„Az aktuális időjárás magán viseli a vénasszonyok nyara összes jellegzetes jegyét: napos, meleg idő szélcsenddel és eső nélkül“– mondta a Pavel Matejovič klimatológus.

„Október második felében jelentős lehűléssel számolhatunk, ugyanis északnyugatról ebben az időben érkezik meg hazánkba a poláris, arktikus hideg levegő. A meleg nyarak után nagyon gyakran megesik, hogy októberben jelentősen lehűl a levegő, sőt az alföldeken az első hópelyhek, vagy az első hótakaró is megjelenthet“– tette hozzá.

Ez a jelenség állítólag a légkörben zajló folyamatokkal van összefüggésben, mert a földük körül felmelegedő levegő és az óceánból kipárolgó nedvesség keveredik. Ezért hamarosan a magasabban fekvő részeken, a hegyekben minden bizonnyal zordabb időjárásra számíthatunk.

Van még pár napunk, addig használjuk ki a vénasszonyok nyara előnyeit!


Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×