Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz

Váratlan időjárási veszélyek

Minden szempontból rendhagyó ez a nyár. Bár nincs kánikulai meleg, mégis rosszul viseljük a 30-34 fokos párás időjárást, a váratlanul ránk zúduló özönvíz-szerű esőt, vagy a viharos szelet.

Sokszor extrém jeleket mutat az időjárás. A kiszámíthatatlanság okozza a legtöbb problémát. Egyik pillanatban még hét ágra süt a nap, a másikban a sötét felhők miatt reggel is villanyt kell kapcsolni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján nyilvános vészjelző rendszert működtet, ami területi előrejelzést, riasztást jelent. Tehát nem biztos, hogy minden településre egyaránt érvényes az adott időpontban a felhőszakadás, szél, zivatar vészjelzés. Éppen ezért, mert az időjárási események sokszor váratlanul és rendkívül nagy erővel változnak, még előrelátóbbnak kell lennünk ahhoz, hogy ne szakadjon a fejünkre hirtelen az eső. Az OMSZ honlapján található a riasztás jelzés, ami segítségünkre lehet. Ám mivel nem becsülhető meg elég gyorsan minden pontra az időjárási változás, előfordulhat, hogy csak rövid idő van a vészjelzés és az események bekövetkezése között.

Érdemes azért előre tájékozódni, hogy milyen idő várható aznapra. S gondoskodni az esernyőről, ha tűző napon tartózkodunk, akkor pedig krémről és kalapról. Számtalan tanácsot kaphatunk a káros napsugarak elleni védekezés, az öltözködés témakörében. Most a váratlan és extrém esetekre hívjuk fel a figyelmet, amelyek nem ritkák.

Tart még a nyár, a szabadság, ezért gondoljanak a veszélyekre, s cselekedjenek előrelátóan, megfontoltan! Szárazföldön és vízen egyaránt…

LEGFRISSEBB
×