Ez a Hamvazószerdát követő Torkos csütörtök március 2-án. Nevezték ezt a napot zabáló, tobzódó, kövér, vagy zsíros csütörtöknek is. A néphagyomány szerint ezen a napon még bőségesen lehetett fogyasztani zsíros, nehéz ételeket, ekkor takarították el a farsangi felhalmozódott finomságokat, maradékokat.
A magyar éttermek és a gasztronómia népszerűsítésére 2006-tól szerveztek központi rendezvényeket, ahol kedvezményesen lehetett torkoskodni. Az idén a vendéglőbe járók bánatára már nem tartanak központilag koordinált rendezvényeket, de azért arra biztatunk mindenkit, hogy böngésszen a kiszemelt cukrászdák, éttermek tájékán, honlapján, mert bizonyára lesznek akciók. Pl. Torkos pénteken kezdődik és vasárnapig tart az V. Budapesti Halfesztivál a Ligetben. Bemutatják a Dunában, Tiszában, valamint a tavainkban élő halaink elkészítését, s külön figyelmet kap az év hala, a szürkeharcsa. Ezzel szeretnék ösztönözni a hazai halfogyasztást.
60+Program