Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Ünnepi készülődésben

A karácsonyi ünnepre való felkészülés idején, adventkor születnek a tervek a fejünkben: mit ajándékozzunk, mi kerüljön a fenyőfára?

Ma már minden hozzávaló, kellék elérhető, ehhez a pénztárca méretét mi határozzuk meg. Ám ennél sokkal egyedibb, olcsóbb megoldások közül választhatunk, ha elhatározzuk, hogy saját készítésű tárgyak, díszek előállítására vállalkozunk. Az ötletek tárházának csak a képzeletünk szab határt. Alapozhatunk az előző évek hagyományaira, esetleg újrahasznosítva, felújítva a díszeket, de utána járhatunk, mi a trend az idén. A körülöttünk lévő dolgokra hangolva most a minimalista megjelenés, a természetközeli színek dominálnak. A legnagyobb sikert a strapabíró, időtlen dekorációk érhetik el. Jellemző rájuk, hogy a letisztult vonalak, visszafogott, természetes színek nyugodt, kellemes hangulatot árasztanak. De mennyire fontos ez ma nekünk! Anyagok tekintetében a parafa, a kéreg, a juta, a fű, a fa, a fém, a márvány és a kő alap viszi a pálmát. Díszítő elemek a makk, a kéreg, különféle formájú, színű levelek, diófélék, tobozok és gyümölcsök. Megfelelő szalagokkal, színezéssel. A zöld karácsonyi dekoráció hosszú ideig megőrizheti egyszerűségében nagyszerű látványát. Fontos, hogy a díszítések hangsúlyozzák a természet szépségét. Ez jellemző a skandináv karácsonyi dizájnra is, melyben a fehér szín az uralkodó. 2022-ben a fehér mellett a szürke és bézs tónusok is igen divatosak a karácsonyi dekorációban. Az idei trend szerint a bronz, a réz és a platina látványos és titokzatos játéka elhomályosítja az ezüst és arany ragyogását. De a kék különböző árnyalataival is dekoratív lesz a fánk. Szabad merészebb színekbe öltöztetni a karácsonyfát, ezzel is vidám, játékos hangulatot varázsolni az ünnepnek. A karácsonyi színek érzékeny, optimista hangulatot árasszanak. A következő évek karácsonyi színpalettája a bársonyos egérszürke, finom mészzöld, felhős fehér és sötét topázztól a rózsa romantikus árnyalatáig, a világos mandulától a vörös tónusig és a lágy, levegős égkékig terjed. Mindenesetre az előrejelzések szerint idén a visszafogottabb árnyalatok és formák hódítanak.

A fenyőfát természetes anyagokból készült girlanddal és figurákkal díszítve meglepően meleg és barátságos légkört teremthetünk. Ha csak kerámiát és fát használunk a 2022-es karácsonyi dekorációs trendhez, akkor is különleges hangulatot tudunk varázsolni otthonunkba. De akaszthatunk rá saját készítésű szaloncukrot, mézeskalács figurát, a fenti anyagok bármelyikéből készült díszt. Mindenki kedvére öltöztetheti fáját egyszerű, visszafogott stílusban, de jól mutat egy kisebb fa is akár a vidám színekkel játszó, harmonikus külsővel. Ehhez akár csak egy fenyőgally is alapul szolgálhat.

Adjuk meg a módját az ünnepnek! A díszítés öröme nemcsak a tárgyakon, hanem az élet minden területén megmutatkozik. Ha családi körben, ha ömnagunkban, betoppanó kedves vendégek társaságában jobban, szebben telik majd az idő és emlékezetesebb is lesz a karácsony! S az öröm mindannyiunké: ezt is megértük, ezt is megcsináltuk!

 

  

Áldott, békés ünnepet kívánunk:

Újbuda 60+ Program