Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 23. vasárnap, Zoltán

Újbuda szerepe az idősügyi politikában

Újbuda Önkormányzata a jövőben meghatározó szerepet kíván betölteni az országos idősügyi politika formálásában – közölte a XI. kerület polgármestere szerdán Budapesten a témában rendezett nemzetközi konferencián.

Hoffmann Tamás elmondta, a kötelező idősügyi tevékenységnél többet vállaló önkormányzatok tudását, „jó gyakorlatait” akarják összegyűjteni, majd ezeket közvetíteni az országos szintű időspolitika formálói, a kormányzat számára.

Szavai szerint mindezzel a központi időspolitika hosszú távú sikeréhez szeretnének hozzájárulni. A XI. kerület vezetőjének közlése szerint Győr városa már biztosította őket a támogatásáról, továbbá Óbuda, Ferencváros és Debrecen is nyitott az együttműködésre.

A budapesti nemzetközi konferencia egy három éve elindított nemzetközi projekt záró rendezvénye volt. A projekt célja olyan helyi programok kidolgozása volt, amelyek az idősek számára a minőségi életet tudják biztosítani városi környezetben.

Hoffmann Tamás jelezte azt is: a demográfiai kutatások arra figyelmeztetnek, hogy 2025-re Európában minden harmadik polgár betölti a 60. életévét, ez pedig komoly kihívás elé állítja az uniós tagállamokat. A társadalmak idősödésével járó problémák megoldásához már most széles összefogásra és új megoldások elterjesztésére van szükség. Utalt arra is, hogy 2012 az aktív időskor európai éve lesz.