Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Tűz az Idősek Házában

Nap, mint nap bizonyosságot nyer, hogy a tűzvédelemre nem lehet elég figyelmet fordítani. A tűzoltóknak nincs sok esélyük a lazításra, mindig akad egy felrobbant gázpalack, egy zárlatos műszaki berendezés, vagy egy gyorsan égő karácsonyfa. A Fraknó utcai Idősek Házát a nagy óvatosság ellenére is elérte a baj, szerencsére azonban ezt az esetet csak figyelmeztető leckeként élték meg. A hepienddel végződő történetben pedig még a polgármester is besegített.

"Február 19-én este 8 óra előtt néhány perccel az egyik lakó jelezte a szolgálatban lévő nővéreknek, hogy az egyik lakóhelységből füst gomolyog. A nővérek azonnal odasiettek, de az ajtó be volt zárva. Miközben a portáró elkérték a pótkulcsot, egy másik kolléga azonnal értesítette a tűzoltóságot, hiszen az ajtó addigra már úgy felforrósodott, hogy nem tudtak volna bemenni a lakrészbe" - mesélte el a történteket Dr. Cseriné Demény Annamária intézményvezető.

 

Mint később kiderült, a szóban forgó lakrészt bérlő idős hölgy égve hagyott egy gyertyát, mikor elindult esti misére a templomba. A közelben lévő tárgyak gyorsan tüzet fogtak, ami átterjedt az ágyra is. A tűzoltók néhány percen belül megérkeztek, és hozzákezdtek az oltáshoz. Eközben a teljesen véletlenül arra járó Molnár Gyula polgármester és Veresné Krajcár Izabella alpolgármester-asszony meglátva a tűzoltóautót, megálltak és bementek az Idősek Házába. Miközben a nővérek a környező szobák kiürítését végezték a két kerületi vezető a földszintre lekísért időseket nyugtatgatta, beszélgetett velük, hogy ne alakuljon ki pánik - tette hozzá az intézmény vezetője.

 

A nagy ijedtség aztán gyorsan elillant, a tűzoltók percek alatt eloltották a lángokat, majd az összes lakrészt leellenőrizték, nem maradt-e bent valaki, aki füstmérgezést szenvedhetett. A szobatulajdonos néni megérkezésekor új lakrészt kapott, kiégett szobáját pedig rövid időn belül felújítják. Az esetleges tűzesetekre egyébként saját tűzriadó tervvel rendelkezik az intézmény, amelyben pontosan meghatározták, mit kell tenniük a szolgálatban lévő nővéreknek, akik ebben az esetben is szabályszerűen jártak el. Az épület fokozott biztonságát ráadásul tűzbiztos linóleum és speciális felületkezelések szavatolják, melynek köszönhetően a bútorok jóval később gyulladnak ki tűz esetén.

Címkék: