Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 19. szerda, Gyárfás

Tavaszi zöldek, frissek, vitaminok

Itt a tavasz, a piacon sorra jelennek meg a friss zöldségek, gyümölcsök. Van egy időszak, amikor választani is alig tudunk, mert egyszerre érik a retek, a borsó, a saláta…mindenből vásárolunk. Itt az ideje feltölteni a szervezetünk kimerült vitaminkészletét.

Egy gezemice zöldségleves, egy finoman elkészített spárga, a töltött tök, a karalábé, mind finom és ünnepi étek. Fogyasszunk minél több friss és szezonális zöldséget-gyümölcsöt! Az ételek elkészítésének, elfogyasztásának számtalan egészséges módja ismert, amit jó követnünk. Ajánlott az öt étkezés során legalább három adag zöldség fogyasztása, ezekből főként nyersen, főzve-párolva együnk minél többet. Készíthetünk házilag salátát, amit magában, előételként, de a főétel mellett is fogyaszthatunk. Tetszés, ízlés szerint összeállítva, ízesítve, változatosan variálva igazán laktató és egészséges. Nagyon jó és különleges lehet egy könnyű főzelék, vagy zöldséggel párosított húsétel. Készíthetünk grillezett, tepsiben sült, vagy rakottas ételt. De igazán finom a zöldségfasírt, különösen, ha nem olajban sütjük ki, hanem a sütőben, s csak a tetejét kenjük meg kicsit finom olívaolajjal. Ebbe a legkülönfélébb zöldségeket párosíthatjuk, a céklát, a brokkolit, répát, vagy egyebet sok petrezselyemmel.

Reméljük, hogy tudunk elegendő hazai epret fogyasztani, a sok eső után marad még leszedhető. Nyersen, süteménybe, pohárkrémbe, joghurttal kiváló desszert. De érkezik a meggy, a cseresznye, a barack. Fogyasszunk ezekből is minél többet, mert finom és egészséges!


Mindenkinek jó piacozást és finom falatokat kívánunk!


Újbuda 60+Program

LEGFRISSEBB
×

Kánikula

A kánikula több napon át tartósan magas nappali maximum- és éjszakai minimum-hőmérsékletekkel járó, általában csapadékszegény időszak. Ez az elnevezés először a 16. században fordult elő, akkor „hó hónap” néven nevezték.