Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 25. péntek, Vilmos

Tartós kánikula

A következő napokban tartós marad a hőség, sok lesz a napsütés, de többször lehet számítani záporokra, zivatarokra. Emellett augusztus első napjaiban is folytatódik a kánikula, többfelé 34 fok körüli hőmérséklet is lehet. A tartós hőségés a felhőszakadás lehetősége miatt az egész ország nagy részére kiadták a figyelmeztetést. Érvénybe lépett a vörös kód.

Ez egy eljárásrend, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma rendel el, tájékoztatja a lakosságot a hűsölési lehetőségekről, a hajléktalan ellátás óvintézkedéseiről. Megnyitják a klimatizált helyiségeket és több ponton ingyenesen vizet osztanak.

Az előrejelzések szerint marad a napos idő, általában a délutáni, esti órákban az élénk légmozgás kíséretében helyenként kialakulhatnak záporok, zivatarok. A hőmérséklet az éjszakai órákra sem süllyed 20 fok alá.

Augusztus első hetében igazi nyaralóidő ígérkezik, ám felfrissülést kevesebb helyen nyújthat a természet, a záporok, zivatarok mellett ugyanis tovább fokozódik a hőség. Marad a meleg, fülledt idő, a másodfokú figyelmeztetés érvényes. A délutánonként megnövekvő gomolyfelhőzetből csak szórványosan alakulhatnak ki záporok, azonban viharok idején rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék is lehullhat.

Tartós hőségben a szervezetünk nagy igénybevételnek van kitéve, kitágulnak az erek, a szívet fokozottan megterheli. Ilyenkor megnő az embólia és a szívinfarktus kockázata, erősödik a gyulladási hajlam. A hőszabályozó rendszerünknek nagyobb munkát kell végeznie, a test fokozottan izzad. Az elvesztett folyadékról és só pótlásáról gondoskodni kell. Ne fogyasszunk erős, csípős fűszereket, mert fokozzák a verejtékmirigyek működését.

A nyári hőség minden második 60 év feletti ember szervezetét megterheli, ezért figyeljünk magunkra! Többek között szív- és érrendszeri- valamint reumás panaszokat, migrénes görcsök jelentkezhetnek. Kerüljük ilyenkor a túlzott testi aktivitást! Ha nem mond le a mozgásról, a sportolást mindenképp a kora reggeli vagy az esti órákra időzítse.. A meleg miatti ájulás, az eszméletvesztés rövid ideig tart.A közlekedésben legyünk óvatosak! A hőség növeli a reakcióidőt és korlátozza a koncentrációs képességet, fokozódik a balesetveszély. Kerüljük a déli időszakban a tömegközlekedést, sorban állást, erőteljes fizikai erőkifejtést (cipekedés, bevásárlás) a tűző napon. Az idősebb emberek számára különösen fontos, hogy ne induljanak el bevásárolni, hosszabb gyalogos sétára a forró időszakban, tegyék ezt korán reggel, vagy késő délután. Fontos a lakás hűtése is, ilyenkor napközben tartsuk az ablakokat csukva, használjunk függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka vagy hajnalban szellőztessünk. Csak a szükséges mértékben használjuk az elektromos készülékeket (még a világítást is).

Ha van légkondicionáló berendezés, ennek működtetése idején tartsuk csukva az ajtót és az ablakot. Amikor a külső hőmérséklet 35-39 fok közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli. A ventillátort csak rövid ideig használjuk, mivel kiszárítja a szervezetet!


Tanácsok hőség idejére (alkalmazásuk előtt konzultáljon orvosával az egyéni javslatok, eltérések miatt):

A rendkívüli hőmérséklet-ingadozás jelentősen megterheli szervezetünket. A legveszélyeztetettebb csoportok a kisgyermekek, az idősek, a várandós kismamák, valamint a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők.

- Akár 3-4 liter folyadék bevitele javasolt, kerülni kell a cukros, koffeines és az alkoholos italok fogyasztását!

- Az izzadás során elvesztett ásványi sók pótlásáról gondoskodni kell!

- Javasolt a könnyen emészthető, vitamindús táplálkozás!

- Ajánlott több időt hűvös, légkondicionált helyiségben tölteni.

- 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a tűző napon! Figyeljünk a bőrünk védelemére, óvakodjunk a leégésveszélytől! Használjunk magas, 30-40-es faktorszámú fényvédőszereket!

- Védje szemét napszemüveggel, hiszen az erős sugárzás szemkárosító hatású is lehet.

- Ne hagyja a gyermekeket, állatokat a zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban!

- Hordjunk könnyű, világos színű, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát! Tűző napon viseljünk kendőt, sapkát!

- Az autóval közlekedők fokozott óvatossággal vezessenek!

- A vízparton a napozás után felhevült testüket hűtsék le, ne ugorjanak azonnal a vízbe!


Sokan visszasírják majd a júliusi változékony időt! A strandolókon kívül senkinek nem lesz könnyű az elkövetkező több hét, mert folyamatosan napközben 30 fokot meghaladó hőmérsékletet mérhetünk és trópusi meleg lesz éjszaka is.


Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×