Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 3. szombat, Ferenc

Rossz időben, jó időben…

„Hidegen fújnak a szelek” – hangzik a dalban. S valóban azok nem jót jelentenek.

Közeleg, itt van az ősz. Félretehetjük a strandpapucsot, a nyári ruhát, s most előrelátóbban kell öltözködnünk. Az átmeneti napokban pontosan a szél miatt nagyon nehéz jól eltalálni a hőérzet miatt az öltözetet. Állandóan egy kellemes érzést biztosítani testünknek, bőrünket megvédve a hidegtől, csapadéktól. Ugyanis a hőérzet nem változik azonos mértékben a hőmérséklettel. Vannak, akik fázósabbak, s vannak körülmények, melyek befolyásolják azt, pl páratartalom. Az emberek hőérzékelése eltérő, egyéni.

A legpraktikusabb ilyenkor a réteges ruházat, hiszen még lesznek melegebb, napsütéses napok, de hirtelen megváltozhat az idő. Főként szeptember – október hónapok jellemző időjárása a szélsőséges hőmérséklet, a hirtelen megerősödő szél, vagy a derült égből lezúduló eső. A reggeli induláskor kell még a kabát, ám délben melegünk lesz.

Vannak, akik jól alkalmazkodnak a változó időjáráshoz, de kortársaink közül többet megvisel az ingadozás. Előtérbe kerülnek a vérnyomás problémák, jelentkezhet fejfájás, szédülés, rossz közérzet, érdemes erre figyelemmel lenni.

Ne az időjárás határozza meg a hangulatunkat, de legyünk tekintettel, türelemmel, ha megérezzük a befolyását! Minden ember másként reagál a frontokra, ezért ismerjük meg szervezetünket, s fektessünk hangsúlyt a helyes életmód kialakítására! A fájdalmak, a betegségtünetek felerősödnek, melyek nemcsak gyógyszerrel csillapíthatók. Figyeljen a frisslevegőn történő elegendő mozgásra, a táplálkozásra, a folyadékbevitelre és a pihenésre!

 

Mindenkinek szép, nyugodt, egészséges őszt kívánunk!