Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 25. péntek, Vilmos

Péter-Pál, kezdődik a nyár és az aratás

Péter és Pál apostol ünnepe a nyári napfordulóval kezdődő csillagászati hónap első dekádja. Június 29-e. Mindkettejüket ezen a napon végezték ki Rómában, s haltak vértanú halált. Pétert keresztre feszítették, saját kérésére fejjel lefelé, hogy ne úgy haljon meg, mint a mestere, Pált pedig lefejezték, mert ez a tisztes halálmód minden római polgárt megilletett.

Szent Pál eredeti nevén Saulus, római polgárjoggal rendelkezett, ami számára biztosította, hogy bírósági tárgyalás nélkül ne börtönözzék be, ne korbácsolhassák meg, s keresztre sem feszíthették. Pál apostolt ez többször megmentette. Szent Pál a keresztények ellensége volt, ám Damaszkuszban megtért, megkeresztelkedett.

Szent Péter a tizenkét apostol egyike, római püspök volt. Eredeti nevén Simon. Mindenáron meg akarta tudni, hogy ki árulja el az Urat. Ő ment a tengeren az Úrhoz, a mennyország kulcsait is rábízta Isten, bárányokat kapott, hogy legeltesse őket, rengeteg jócselekedetet hajtott végre, gyógyította, védelmezte az elesetteket. Heródes tömlőcbe vetette, ám egy angyal kiszabadította. Ő a pápák, a halászok és Róma védőszentje.

A magyar kalendárium szerint ezen a napon kezdődik az aratás, mert úgy tartják, hogy ezen a napon hasad meg a búza töve. Az aratók fohásszal kezdik a napot. És a megfigyelés szerint ezt követő nap kezdődik a nyár. Ez a nap dologtiltó nap is volt, nem dolgoztak, s nem ettek gyümölcsöt. Sok helyütt ekkor fogadták fel a napszámosokat.

"Péter-Pál aratáskor elöljár".

"Péter-Pálra búza érik, Eljutunk az újkenyérig" .


A hiedelem szerint a hajadonok közül, aki e napon elsőként hallja meg a harangszót, év végéig biztosan férjhez megy.


Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×