Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 22. szombat, Vince, Artúr

Őszi immunerősítő tippek

Sajnos már néha kellemetlen az őszi időjárás. Bár még örülhetünk a napsütésnek, de a hajnalok csípősek, megjelent a köd is. Nehéz megfelelően öltözködni, mert nagy a hőmérséklet különbség a napszakok között. Találkozhatunk strandpapucsos és csizmás járókelőkkel egy időben. Az immunrendszerünk gyengül, kezdődik a meghűléses betegségek időszaka. A megelőzés mindannyiunk közös felelőssége, s hogy ne kelljen szigorú körülmények között élnünk, mindenkinek egyéni kötelessége a védekezés.

A vírusos időszakban immunerősítés céljából fogyasszunk több fokhagymát kiváló antibakteriális hatása miatt! Ez a fűszernövény egyébként jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, koleszterin és vérnyomáscsökkentésre. Már az ősi népi gyógyászatból ismert kedvező hatásai miatt az egyik legelterjedtebb hatóanyag a betegségek megelőzésére, leküzdésére. A vöröshagyma kémiai összetétele nagyobb dózisban is hasonlóan alkalmas a védekezésre.

Gyógynövények, teák megfelelő alkalmazásával is csökkenthetők az egészségügyi panaszok. A mezei zsurló igazoltan értágító, gyulladáscsökkentő hatású. A hársfavirág fertőző megbetegedések elleni szer. A különféle keleti gyógyászatokban számtalan teakeveréket használnak a fájdalmak enyhítésére. Mértékkel, tudatosan alkalmazva javíthatjuk az immunrendszer állapotát. Mindezek mellett ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékbevitelről, az egészséges táplálkozásról, a jó levegőn végzett testmozgásról sem! A zárt helyiségek levegőjét párásítsuk, fertőtlenítsük, citrom, levendula vagy eukaliptusz illóolajat használjunk! Eldugult orr esetén, fülgyulladás, torokgyulladás esetén segíthet a gyógynövényes mosogatás, inhalálás. Diólevél teát, kamilla, kakukkfű-, bodza- vagy borsmentateát használjunk erre a célra! Torokfájáskor gargarizáljanak naponta háromszor zsályából, kamillából, borsmentából vagy apróbojtorjánból készült langyos, szűrt teával. Köhögésre bodza, szurokfű, útifű a legjobb. Éjszakai köhögést mézzel, olívaolajjal is csillapíthatunk. Nátha esetén az izzasztó hatású bodzatea ajánlott. Keverhetnek bele hársat, csalánt, borsmentát. Vegyenek egy forró lábfürdőt, majd az ágyban fogyasszák el a teát: kakukkfű ág leforrázva, 2,5 dl vízben hagyjuk hűlni 15 percig, majd citrommal, mézzel ízesítsük!

A virológusok szerint úgy tudjuk csökkenteni a járvány okozta problémákat, ha betartjuk a fertőzés megelőzésének legalapvetőbb szabályait. Zsebkendőbe köhögünk-tüsszentünk, sűrűn mosunk kezet, megfelelő távolságot tartunk embertársainktól, kerüljük a zsúfolt helyeket és maszkviseléssel védekezünk.

Vigyázzunk magunkra és embertársainkra egyaránt!

FONTOS: egyeztessen a kezelőorvosával, mielőtt elkezdi alkalmazni a gyógynövényeket!

készült: internetes források felhasználásával

LEGFRISSEBB
×

A Magyar Kultúra Napja

Minden év január 22-én megemlékezünk a magyar kulturális értékeinkről, mindenekelőtt a Himnusz születésnapjáról. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon írta meg nemzetünk közös identitását ünnepélyesen kifejező költeményét, amely azóta elfogadott jelképként tükrözi a nép hazafias gondolkodását.