Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 30. szerda, András, Andor

Nyári kertgondozás

A nyár nem szokványos arcát mutatja, nagy a hőség, váratlan és heves zivatarok zavarják a kertünk folyamatos karban tartását is. Sok helyütt egészen kiégett a növényzet a perzselő napsütésben, másoknál elverte a jég a termést. Melyek a legfontosabb kerti munkák így júliusban?

Az aszályos időszak legfontosabb teendői közül az öntözésre hívjuk fel a figyelmet. Ahol nyomot hagyott az esőzés, ott feltör a gaz. A szakemberek szerint bár a július inkább száraz hónap, ezért ritkábban, de alaposabban locsoljunk! A talaj soha ne legyen száraz, erről gondoskodni kell a termés érdekében. Általában a korai órákban, a hajnali napsütésben érdemes megöntözni, az esti kevésbé jó, mert gyakori gombásodás indulhat. Napközben tud párologni a föld, s ha még emellett mulcsot szórunk a növények töve köré, az növeli a nedvesen tartó hatásfokot. A pázsit karbantartására az a jó, ha ritkábban, hetente locsoljuk, de mélyebben. Ha nagy a kánikula, öntözzük meg naponta, de ne álljon meg rajta a víz! A gyomok kedvelik az állandó, nedves környezetet. Ilyen az egynyári perje és a muharfélék, melyek augusztusban rendre elfertőzik a kertet. Előzzük meg elterjedését! Tilos a füvet nyáron este öntözni! A gyomnövényeket rendszeresen húzzuk ki, s a gereblyézéssel felfrissítsük fel a talajt! Érdemes arra is figyelni, hogy a növények lehetőleg ne érintkezzenek közvetlenül a tűző napsütéssel, próbáljunk meg napernyővel árnyékolni, a cserepes növényeket a déli órákra tegyük félárnyékos helyre! A folyton növő paradicsomnál érdemes elvégezni a kacsozást, ezáltal bővebb termésre számíthatunk. Távolítsuk el a növények tövénél keletkező fattyúhajtásokat, hónaljhajtásokat! Gondoskodjunk a növények megfelelő tápanyag utánpótlásáról! Kiváló természetes trágyázási megoldás a vízben áztatott csalánlevéllel történő tápoldatozás. A sövények, bokrok, díszfák nyári metszése, formázása folyamatos feladat. A gyümölcsfák belsejének kedvező fényviszonyairól, a jobb gyümölcsszíneződés érdekében érdemes a korona belső hajtásainak ritkításáról sem megfeledkezni. Sajnos támadnak a levéltetvek, amelyek a fiatalabb részeket szívogatják, ezért nem tudnak növekedni a növények. Ezen túl terméscsökkenést is okoznak, illetve számos vírust terjesztenek. Nehéz ellenük védekezni éppúgy, mint a sokasodó meztelencsigáktól.

A szépen gondozott, rendben tartott kert, veteményes meghálálja a törődést, egészséges, friss termést szüretelhetünk, de a pihenésre is esztétikus környezetül szolgál.

Készült: internetes források felhasználásával