Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 4. péntek, Borbála, Barbara

Mire jó még?

Az elmúlt heti írásunkban végig vettük, hogy mire jó a mozgás, a gyaloglás.

Az évszaki, éghajlati adottságok miatt ilyenkor kialakulhat a szezonális depresszió, ami a napfény hiányával, a szervezet hormonműködésével lehet összefüggésben. Erre kézenfekvő gyógymód lehet az örömet adó és boldogság hormontermelést serkentő gyaloglás. Gyalogolni bármikor, bárhol, bárki tud, ami az egyik legbiztonságosabb, hasznos mozgásforma. Egészségjavító, egészségmegőrző funkciói között említettük a testerősítést, testsúly optimalizálást, oxigénfelvételt, vérnyomás harmonizálást, alvásproblémák csökkentését, hangulatjavítást, örömforrást. S az általános, közérzetet befolyásoló hatásokat ki-ki személyre szabottan fogalmazza meg magának, miután kipróbálta, s napirendjében rendszeressé tette!

Most egy kicsit nézzünk a dolgok mögé! Mit nyújt a szervezetünknek a mozgás, a gyaloglás? Mire jó, egyes életfunkciónkra milyen hatással van, ha rendszeresen mozgunk, s köztük a legegyszerűbb sportot, a gyaloglást választjuk?

Mindenekelőtt a rendszeres gyaloglás, de már a séta is javítja a mozgásunkat. A legtöbb izom- ízületi panaszunkra az orvos mozgást javasol. A gyaloglás ízületkímélő sport, mert a mozgás közbeni becsapódás jóval kisebb mértékű, mint a lendületesebb edzésformáké. Ezért a gerincproblémáknál, hát- derékfájásosoknak is ajánlott. Mivel személyre szabott, ezért kíméletes, tónusos izommunkát támogató. A gyaloglásnál az ágyéki gerincszakasz terhelése viszonylag kicsi, a porckorong anyagcsere javul, csonterősítő mozgás. Megfelelő mozgásforma csontritkulás, porckopás elkerülésére, a térdízületi arthritises fájdalom is csökken. A rendszeres séta által nő a csontsűrűség, csökken az ízületi gyulladás. Edződnek a törzs, a láb izmai, a farizom és a combizom. A napi legalább fél óra séta hozzájárul a testsúlycsökkentéshez, a zsírégetéshez.

Sétával, gyaloglással javul a keringés, csökkennek az érrendszeri és szív problémák. Ez a mozgás serkenti a vérkeringést. A vérerekre gyakorolt nyomás csökken, normalizálódik a vérnyomás, ideális szintű lesz a koleszterin. Csökken a korai demencia, Alzheimel-kór, a stroke kockázata. A növekvő oxigén felvétellel nagyobb lesz a tüdőkapacitás, több oxigén segíti az izmok, szervek működését és kevesebb lesz a szívbetegség.

Mozgással felgyorsul az anyagcsere, javul az inzulin feldolgozás, ezáltal növekszik a glükóztolarencia, ami azt mutatja, hogy a sejtek milyen arányban képesek felhasználni a vércukrot. Sétával, jobb testi erőnléttel, egészségesebb életmóddal is küzdjünk a cukorbetegség kialakulása ellen!

A gyaloglás kedvező hatással van a látásra, mert több inger éri szemünket, közelre és távolra is kell figyelni, csökken a zöldhályog kialakulásának veszélye is.
Rendkívül fontos az oxigén az agyunk számára, mert ezáltal javul a problémamegoldó képesség, nő a kreativitás, növekszik az aktivitás. Az energiafeltöltődéshez szükséges az elegendő oxigén.

Azon túl, hogy ez a feltétele a fizikai kondíciónknak, elégedettség érzése hatja át szervezetünket, jobban érezzük magunkat testileg, szellemileg, nő az endorfin hormon szintünk, ami csökkenti a stresszt. A mozgás, a gyaloglás a legjobb feszültségoldás.

Nő az erőnlét, az állóképesség javul, a fertőző betegség iránti fogékonyság csökken.

Az ülő munka, vagy a kényelmes fotelban való önsajnálat a romló egészségi állapot miatt nem oldja fel fájdalmainkat! A séta, a gyaloglás viszont segíthet. Hozzájárul az éjszakai mély, jobb alváshoz, a minőségi életformánkhoz. Csak álljunk fel és induljunk el!

Természetesen szükséges a fokozatosság, a bemelegítés, majd kell a levezetés. Mint minden testmozgásnál, gyaloglásnál is jól válasszunk távot, nehézségi fokot, hogy kedvvel induljunk másnap is ezáltal elkerüljük az izomlázat, izomgörcsöt.

S milyen segítő eszközök támogathatnak? A gyalogláshoz szinte semmi nem kell, csak akarat, a múltkor felsorolt megfelelő ruházat mellé, de jól jöhet egy társ, vagy egy kutya. S említsük meg a nordic walking botot, ami a nyaki, vállfájdalom, az izomfeszültség csökkentésére segítség. Mindezek mellett a hát-kar-váll-lábizom erősítésére kiváló eszköz, s biztonságot ad a gyaloglásban.

Mindenkinek jó gyaloglást kívánunk!

LEGFRISSEBB
×

Bevált népi gyógymódok  

A régi öregek évszázadokon keresztül gyógyítottak egyszerű, tapasztalati tényeken alapuló házi praktikákkal. A múlt század húszas éveit megelőzően még nem volt általánosan elérhető az orvosi ellátás, nem voltak korszerű gyógyszerek, ezért az egyszerű, szegény emberek a kertjükben megtermelt növényekkel enyhítették a bajt. A bevált népi gyógymódokat használták a városiak is. Ha a fertőző betegségeket nem kapták el gyerekként, akkor magas kort értek meg dédapáink. Kár, hogy feledésbe merültek az étkezési szokásaik.