Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 19. péntek, Huba

Milyen nap van ma?

A bezártságban sokszor azt sem tudjuk, milyen nap van ma…ennek is utána tudunk nézni akár a neten is és érdekes információkhoz jutunk.

Ma Zsófia napja van, amely görög eredetű női név, jelentése: bölcsesség.

A név a görög Sophia magyarosításának eredménye. A Szonja hasonlóképp alakult ki, de nem a magyarban, hanem az oroszban. Rendkívül gyakori, kedvelt női név, viselőit Zsókának is szokták becézni.

Egyes horoszkópok jellemzése szerint rendkívül gyors, éles eszű, találékony gondolkodású személyiség lehet. A tények megértésére törekvő elemző alkat. Mindig befejezi, amibe belefog, szereti a rendet. Az életet mindig komolyan veszi és érzékeny természetű, könnyű neki fájdalmat okozni.

Szent Zsófia legendája szerint nevéhez méltó bölcsességgel nevelte három lányát. Ők Fides azaz Hit, Spes magyarul Remény, Charitas azaz Szeretet. Vagyis a Bölcsesség leánya a Hit, a Remény, és a Szeretet. Rómában telepedtek le, ahol a keresztény Zsófia térítő tevékenységet folytatott.

Hadrianus uralkodása idején a keresztényekkel nem bántak kesztyűs kézzel. Zsófiát és lányait is feljelentették hitük miatt, azonban a császárt megbabonázta a lányok szépsége. Mivel nem akartak a császár uralma alatt rabságban lenni, ezért az anyjukkal együtt legyilkoltatta őket.

A legenda tanulsága szerint ezután Hadrianus teljesen elerőtlenedett, és belátta, hogy igazságtalanságot követett el.

Zsófia napján a szlovákoknál vetik a lent és a kendert, hogy a szára majd olyan hosszú legyen, mint a szent haja. A népi hagyomány szerint ő az egyedüli női fagyosszent, aki hozhatott fagyot vagy hideget, gyakran többet is, mint a három férfi társa.
A gazdák e napon választották el a juhokat és a bárányokat, utána megkezdődhetett a fejés.

Ma azonban az Izidor és Izsák, Denissza, Deniza, Dionízia, Döníz, Fürtike, Izaura, Izidor, Izor, Izóra, Izsák, János, Médea, Rupert, Szaffi, Szofi, Upor nevűeket is köszönthetünk!

Ma van a Család Nemzetközi Napja, a Szlovákiai Magyarok Emléknapja és az Állat- és Növényszeretet Napja is!

LEGFRISSEBB
×