Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 22. szombat, Vince, Artúr

Milyen hatással van a stressz az emberi szervezetre?

A 76 éves Dumitru Constantin Dulcan román neurológus már évtizedekkel ezelőtt felismerte, hogy a stressz és a negatív gondolkodás rendkívül kedvezőtlen hatással lesz az emberek életére, egészségére, s az idegsejtek működését, az immunrendszert jelentősen befolyásolja.

A folyamatos feszültség következtében kialakuló DNS-lánc megváltozása összefügg az öregedés korai kialakulásával, bizonyos esetekben az idő előtti leépüléssel. Az Alzheimer-kór kialakulása is ilyen blokkolt idegsejtképződés következtében jelent veszélyt az időskorúak számára. Egy 5 perces dühroham akár 5-6 órára blokkolhatja az immunrendszer működését, ami azt jelenti, hogy leáll a limfocita sejtek képződése, így a kórokozók könnyebben bejuthatnak a szervezetbe, ahol betegségeket robbanthatnak ki. Nem éri meg!

A legtöbb veszélyt a médiából felénk áramló sok negatív hír jelenti, ami ellen nagyon nehéz védekezni. Mit lehet tenni mégis ezen a téren az egészségünk védelmében? A legfontosabb, hogy feleslegesen ne stresszeljük önmagunkat, mert az átragad a környezetre is! Ehhez mindenekelőtt pozitív gondolkodásra, megfelelő életszemléletre van szükség, melyért minden ember személyesen felelős. A lelki harmónia megteremtése személyes és közösségi feladatunk. Keressünk minél több örömforrást, vegyük körül magunkat és egymást szeretettel!

Újbuda 60+Program

LEGFRISSEBB
×

A Magyar Kultúra Napja

Minden év január 22-én megemlékezünk a magyar kulturális értékeinkről, mindenekelőtt a Himnusz születésnapjáról. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon írta meg nemzetünk közös identitását ünnepélyesen kifejező költeményét, amely azóta elfogadott jelképként tükrözi a nép hazafias gondolkodását.