Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 19. péntek, Huba

Milyen az ünnep?

Elgondolkodtató, hogy az idén egybeesik a Gyereknap és Pünkösd ünnepe. Az egyik nevezetes napon köszöntjük a fiatalságot, a másikon a régi hagyomány szerint ünnepeljük a felnőtté válást.

Érdekes egybeesése ez a kétfajta ünnepnek. Ettől is lehet különös ez a hétvége. Mi tehát az ünnep?

A Néprajzi lexikon szerint egy különleges időszak, amikor a megszokottól eltérően viselkedünk. Régen még a hagyomány számon tartotta a tiltott tevékenységek listáját. Mindenki tudta, hogy mit nem ildomos tenni, mert az hatással van az esztendő többi napjára. S hogy mit szokás tenni egyes ünnepeken. Táncolni, maskarázni, különös étkeket felszolgálni, ajándékozni… Ezeknek a rituáléknak megkülönböztetett jelentősége volt sokszor tájegységenként, szokásrendenként.

Hogyan ünnepelünk ma? Jó sok ételt vásárolunk, belakmározunk, ajándékot veszünk, sokat költünk. Fáradozunk. Amit azután a hétköznapokban igyekszünk „kipihenni”. S őszinte öröm-e ma egy ünnep? A fentiekből adódóan nem felhőtlen. Már jóval előtte gondterheltek vagyunk, hogy sikerül-e meglepetést okozni. S amikor súlyos munkánk gyümölcsét fintorogva fogadja valaki, akkor fogadkozunk.

Itt volna az idő másfajta ünneplési szokások után nézni! Amiben mindenki boldognak érzi magát. Ami más, mint az éves mókuskerék, a hétköznapok. Hogyan tudnánk megteremteni a szabadságérzetünket, megújulást ebben is? Nem gondolom, hogy könnyű. Sokkal egyszerűbb ragaszkodni valamihez, mint tükörbe nézni és azt mondani: átgondolom. S valóban nem magunkra venni ezzel járó stresszt, aggodalmat, versenyszellemet…Valami különöset létrehozni fáradtságos?! Végig kell mennünk egy ismeretlen úton és ki kell hozni valami szokatlant, mást, mint máskor. Hiszen az írás is ezt mondja! Meg ez valóban a meglepetés, ajándék! Az út magamnak, amíg az ötletből eljutok a megvalósulásig. Próbáljuk most ki! Hiszen ez a hétvége is egy különleges lehetőség!

Mindenkinek szép ünnepet kívánunk!

Halász Judit: Hold - Rendkívüli gyereknap (1998)

LEGFRISSEBB
×