Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

Meghívó és ajánlás az Újbuda 60+ Program ügyfelei részére

Újbuda Önkormányzatával október 9-15. között rendezzük meg az első Újbudai Nemzetiségek Fesztiválját, ahol 7 napon át, 15 különböző helyszínen várjuk az érdeklődőket, összesen több mint 40 programmal.

Ezen a héten megünnepeljük azt, hogy hányfélék vagyunk, hány helyről jövünk, hány kultúrát ápolunk külön-külön és együtt. Bemutatkoznak a kerületi bolgárok, cigányok, görögök, horvátok, örmények, lengyelek, németek, románok, ruszinok, szerbek, szlovákok, szlovének, ukránok. Minden nációnak más a története, a hangszerelése, a fűszere, de egyet bizton hiszünk és vallunk, hogy mind egy nyelvet beszélünk.

Tartsanak velünk a kerület közterein és meghatározó kulturális helyszínein, művházaktól, galériákon át kávézókig, ahol ezen a héten, október 9. és 15. között közel 40 ingyenes programmal várjuk önöket!

 

Szemezgetés a programkínálatból:

  

1. A román újhullám: Intregalde – filmvetítés
Időpont: október 13., péntek 19:00
Helyszín: B32 Galéria és Kultúrtér, Bartók Béla út 32.

A fiatal romániai filmrendezők az elmúlt években sorra viszik haza a világ filmfesztiváljainak díjait. A román újhullám rendezőgenerációja egy korszakváltás szemtanúja volt, amit most a mozivásznakon dolgoznak fel. Radu Muntean Intregalde című filmjén keresztül vesszük górcső alá, mit is tartogat számunkra a román újhullám. A film igazi kuriózum, eddig mindössze egy alkalommal vetítették, a 15. Román Filmhét keretében.

  

2. Szent Efrém Férfikar az Örmény Templomban
Időpont: október 14., szombat 19:00
Helyszín: Budapesti Örmény Katolikus Templom, Orlay utca 6.

13 nyelven csendül majd fel ima az újbudai örmény templomban. Így például görögül, bolgárul, szlovákul és románul is megszólal a Kárpát-medence vokális emlékezete. A közös zenei hagyományunk járja át a templom falait a nyolc fős acapella kórus előadásában.

A Szent Efrém Férfikar már több mint 20 éve alakítja a magyar és nemzetközi koncertéletet. Stílusokon és korokon átívelő repertoárjával és eddig megjelent 16 lemezével el is nyerte a Magyar Örökség Díjat.

A részvétel díjmentes, de regisztrációköteles: bartoknegyed@ujbuda.hu

  

3.Örmény kézműves foglalkozás a Szentpéteri Alkotóműhellyel
Időpont: október 14., szombat, 10:00-16:00
Helyszín: 11_11 Galéria és közösségi tér, Kende utca 1.

Kipróbáljuk az örmény alkotóművészetet a hagyományos kaukázusi kézművességen keresztül. Megismerjük a tradicionális szín- és motívumrendszereket, a mögöttük megbúvó jelentéseket és alkotunk mi is textilből, fémből, tintából.

 

A program:

10:00 - 12:00 Textilnyomó dúc műhely, Korosztály: 3-6 éves

10:00 - 13:30 Ötvös, ékszerkészítő műhely, Korosztály: általános iskolás kortól a felnőttekig

14:00 - 17:30 Animációs grafika műhely, Korosztály: 6-14 év

15:00 - 17:00 Textilnyomó dúc műhely nagyobbaknak, Korosztály: általános iskolások, felnőttek

 

A részvétel díjmentes, de regisztrációköteles: bartoknegyed@ujbuda.hu

  

4. Vigadalom - színházi zenés-táncos produkció
Időpont: október 15., vasárnap 18:00 - 19.30
Helyszín: Fővárosi Művelődési Ház. Fehérvári út 47.

Mi történik, ha a különböző nemzetek fiai és lányai egy asztalhoz ülnek? Hát a közös nevező megtalálásában mindenképp segít a jóféle magyar pálinka és a terített asztal, melynél aztán ugyancsak kibontakoznak az események. Az össznemzetiségi kavalkádban nem csupán a jelmezek színesek, hanem a jellemek is. A tizenhárom újbudai nemzetiségből egy-egy színész, előadóművész mutatja be nemzetisége kultúráját. A Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulata, az Újbudai Szlovák Önkormányzat és a Pilisszentkeresztért Kulturális Egyesület közös előadása.

 

5. Džumbus Trio koncert
Időpont: október 15., vasárnap 20:00 - 21.00
Helyszín: Fővárosi Művelődési Ház. Fehérvári út 47.

Básits Branka és Wertetics Szlobodán harmonika-ének duója Eredics Dávid fúvós- és tamburajátékával kiegészülve mutatja be a balkáni zene kaotikusnak tűnő sokszínűségét és szabadságát. Minden dallamsor egy érzést ad át, a minták forgataga pedig egy történetté kapaszkodik össze, mely egyetemes emberi sorsokról mesél, még ha éppen szerb, bolgár vagy makedón zenén keresztül szólít is meg minket.

 

 

Bővebb információ a fesztiválról: https://fb.me/e/6r4SnHZ2D

  

 

A részletes, táblázatba szerkesztett program az alábbi hivatkozásra kattintva olvasható:
Újbudai Nemzetiségek Fesztiválja teljes program