Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 24. kedd, Eszter, Eliza

Májusi eső aranyat ér?

„Májusi eső aranyat ér”- tartja a mondás, ám ez tartalmában lassan kezdi elveszteni hitelességét. Ugyanis az időjárás egyre szélsőségesebb, nincs igazi tavasz, összemosódnak az évszakok, a természet rendje is felborul, s ez sajnos a klímaváltozás egyértelmű üzenete.

Bár most február közepe óta szárazság volt és bizony utolsó pillanatban érkezett az aranyat érő csapadék, de még szükség van további 100 mm esőre a meteorológusok szerint. Ugyanis a talaj nagyon mélyen kiszáradt, a lehullott 20-40 mm csak ideig-óráig segít. A szabadföldi zöldségek, a most vetésre kerülő növények szempontjából is jó időben esett az eső. A mélyebb gyökérzetű gyümölcsfáknak azonban a jövő hétre várható időjárási fordulat jelentheti a felüdülést. Csapadékos, szeles lesz az időjárás és nagy hőmérséklet különbségekre számíthatunk a különböző tájegységek között. Az elmúlt héten is a 20 fokos hőmérséklet után volt havazás is hazánkban. Egyre extrémebb lesz az időjárás, ami a szélsőséges időjárási viszonyok számának és intenzitásának emelkedésében nyilvánul meg. Ez a folyamat lehangoló!


Az elmúlt évre visszatekintve:

  • március elején mérhettük az év leghidegebb napjait
  • január elején melegrekordok dőltek, majd a hónap végén plusz 18 fok volt
  • szeptember elejétől november végéig csaknem 80 napon keresztül Magyarországon nem volt országos eső, nyáron egy ilyen aszály elvitt volna minden termést


Azt látjuk, hogy ami eddig ritkaság volt, az egyre átlagosabbá válik. Jellemzőek a nagy hőmérséklet különbségek, mert megváltozott a hazánkban eddig megszokott nyugat-keleti irányú áramlás. Az észak-déli irányú áramlás hullámzása következtében brutális felmelegedéssel és extrém lehűléssel kell számolni, nem ritkák az évszakban szokatlan események, s ez felborítja a természet megszokott rendjét. Olvadnak az északi sarkon a jégtáblák, a sarkvidéki hideg pedig kiszámíthatatlan szárazságot, hatalmas hőmérséklet-esést okozhat, s mindezek váratlanul, nem megszokott módon sújtják a kialakult klímát.

Most például a felborult időjárási viszonyok miatt aggódhatunk a beporzások miatt, lesz-e elég gyümölcs, s milyen károkat okoznak a mezőgazdaságnak a sűrűn változó frontok.

„Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra!” – így szól a másik közmondás. Ha még nem késő visszafordítani, megállítani a klímaváltozás folyamatait, legalább fejben készüljünk fel a lehetséges cselekvésre! Tájékozódjunk, mit tehetünk mi magunk közvetlen környezetünkben a káros folyamatok csökkentéséért, megállításáért!


Várjuk Önöket a Duna-Ipoly Nemzeti Park közreműködésével szervezett környezetvédelmi programjainkra!


Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×