Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 16. kedd, Ábrahám

Magyarország tavai

Magyarország és Közép-Európa legnagyobb tava a Balaton. Területe 594 km2 .Ez a legnépszerűbb hazai nyaralóhely. A partján elterülő tájak és települések tájvédelmi, kulturális, turisztikai érdekességekben bővelkednek. Minden korosztály talál kedvére megfelelő nyaralási, kikapcsolódási, pihenési lehetőséget.

Második legnagyobb tavunk az Alföld északi részén, amely egyben a legnagyobb mesterséges tó az országban, a Tisza-tó. Területe 127 km², melyen mozaikosan váltakoznak a nyílt vízfelületek, szigetek, holtágak, sekély csatornák. Hossza 27 km, átlagos mélysége 1,3 méter, legmélyebb pontján 17 méter. 43 km²-nyi sziget található benne.


A Velencei-tó Magyarország harmadik legnagyobb természetes tava. Területe 26 km², a felület harmada nádassal borított. A napsütés hatására, valamint a sekély, átlagosan 1,5 m-es mélysége miatt Európa egyik legmelegebb tava, a víz hőmérséklete elérheti a 26-28 °C-ot is.ABalatonhoz hasonlóan hazánk legkedveltebb üdülőhelye. Vize ásványi anyagokban gazdag, ami a reumatikus fájdalmakban szenvedők fájdalmait enyhíti.

Az Orfűi-tavak rendszere négy tóból áll: az Orfűi-tóból, a Pécsi-tóból, a Herman Ottó-tóból és a Kovácsszénájai-tóból. A mesterséges víztározót l az árvízvédelem az árvízvédelem miatt létesítették, de a gyönyörű környezetben megbúvó tavakat a sporthorgászok, a vízi sportok szerelmesei és a pancsolni vágyók is szeretik.

Az országban összesen 3805 tó található, ahol a pihenni, sportolni, gyógyulni vágyók kellemesen tölthetik az idejüket.


Zalaegerszeg északi részén, a Zala folyótól északra található a Gébárti-tó. A patkó alakú tó bokros két vége 0,5-3 méter mély, a tó középső része 8-10 méter mély. Parkosított környezete kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínál a fürdőzők, vízisportot kedvelők, valamint a horgászok számára.


Az Öreg-tó Komárom-Esztergom megyében, Tata város közepén található. Háromnegyed részben a város öleli körül, déli, délnyugati oldalán erdős területek vannak. Mesterséges eredetű, az ország legrégebbi halastava.

A Hévízi-gyógytó Természetvédelmi Területen a tó 4,44 ha, melyet körülvesz az 50ha véderdő. Európalegnagyobb gyógyító erejű melegvizes tava. Az első tutajokra épített fürdőházat 1772-ben Festetics György, a keszthelyi Georgikon alapítója építtette.Ez a tó különleges képződmény, tőzegmedrű forrástó. A Keszthelyi-hegység nyugati lejtője mentén, a Hévízi-völgyben található, a város mellett.


A Városligeti tó Budapest központjában üde színfoltként hat,oázis a nagyváros közepén. A páratlan környezettel rendelkező, nem túl nagy, de annál hangulatosabb tó télen korcsolyapályaként is szolgál. Itt a tó partján található a Vajdahunyad vára Történelmi Épületegyüttes, melyet az 1896-os millenniumi ünnepségek a honfoglalás emlékére építtettek. Hangulatos és romantikus vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek várják a hazai és külföldi látogatókat.


Mátrafüredtől északra találjuk az ország legmagasabban fekvő tavát, a Sástót, ami köré nagyszerű szabadidőpark épült. Kedvelt kirándulóhely kiépített erdei utakkal, tűzrakó hellyel, kemping, wellness központtal és egy 53 m magas kilátóval.

Dunapataj nagyközség közelében Bács-Kiskun megye egyik legjelentősebb turisztikai célpontja a Szelidi-tó. 5 km hosszú, 150-200 m széles, 3-4 m mély, vízfelülete megközelítőleg 80 hektár, ezzel hazánk ötödik legnagyobb természetes tava. A tó déli partján homokos területen kellemes strandok kerültek kialakításra. A Szelidi-tónál található 12 állomásból álló tanösvény bemutatja a tó keletkezését, a víz jellegzetességeit és a benne élő élőlényeket, valamint a környező területek élővilágát.


Látogasson el hazai tavainkhoz és töltsön el ott kellemesen, hasznosan, egészségesen egy kis időt!


Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×