Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 26. hétfő, Anna, Anikó

Lét-kérdés az aktivitás!

Korunk és korosztályunk egyik rettegett betegsége az Alzheimer-kór, amit a köznyelv főként az „időskori elbutulás” kifejezéssel határoz meg. Ettől félünk a legjobban. Az idegsejtek, agysejtek speciális pusztulásáról van szó, ami főként a 65 év feletti korosztályt fenyegeti.

A lakosság jelentős hányada, a kor előre haladásával 2-20 %-a érintett ebben a visszafordíthatatlan folyamatban. Ám ezen az állapoton, az életminőségen sokat javíthat néhány dolog, amit minden időskorú segítséggel, vagy önmaga meg tud tenni.

A memória folyamatos tornáztatása, a tanulás elősegíti a betegség kialakulásának megelőzését, vagy a már jelentkező tünetek mérséklését. Éppen ezért is előnyös, hasznos pl nyelvet tanulni, keresztrejtvényt fejteni, bármilyen memoriter gyakorlatot végezni idős korban. Akarjunk minél inkább tájékozódni, olvasni, társalogni, közösségi életet élni, mert ez meggátolja, vagy lassítja a demencia kialakulását.

Rendkívül fontos a rendszeres és szakszerű testmozgás. Hiszen az Alzheimer-kór jellegzetes remegése, a bizonytalan mozgáskoordináció szintén javítható a testmozgással. Sétáljunk, gyalogoljunk sokat, ha lehet, végezzünk rendszeres tornát, jógát. És kiváló szórakozás a tánc.

Fektessünk idős korban még nagyobb súlyt a megfelelő étrendre, a diétára. A táplálékbevitel szinte minden szervünk működését befolyásolja, ezek között pedig a legfőbb irányító az agyműködés.

Az Alzheimer-kór leküzdésében megfelelő gyógyszerek segítenek, de mi magunk tehetünk a legtöbbet, hogy elkerüljük ezt a kellemetlen betegséget.

Gondoskodjonidős korban is a megfelelő agyi tevékenységrőlki-ki érdeklődése szerint! Mozogjon minél többet, éljen, táplálkozzon egészségesen! Csatlakozzon egy Gyalogló klubhoz, kiránduljon, tornázzon! Ismerje meg az egészségi állapotának megfelelő táplálkozási lehetőségeket, alternatívákat! Kérjen szakmai tanácsot a diétájához, a tornájához! Keressen megfelelő közösségi, társasági formát, töltse kellemesen és hasznosan idejét! Táncoljon, énekeljen, végezzen valamilyen művészeti tevékenységet! Mindezek terápiás hatással is vannak egészségünk, állapotunk fenntartásához, a teljes és aktív időskorhoz.

A fenti tanácsok megvalósításához bőségesen válogathat az Újbuda 60+ Program lehetőségei közül. Forduljon hozzánk bizalommal, segítünk!

Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×

Nyári szünet 2021.  

2021. augusztus hónapban az Újbudai Szenior Programközpont (1117 Bp., Bölcső u. 3.) zárva tart.
Nyitás: 2021. szeptember 1. (szerda)

A Kérő utcai programközpont változatlanul nyitva tart és a telefonos ügyfélszolgálat (372-4636) is az érdeklődők rendelkezésére áll minden hétköznap 9:00-14:00 óra között.