Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 23. vasárnap, Zoltán

Lesz még közös ünnep!

A nők, az anyák ünnepnapjának kezdeményezése a 20. század elején indult világkörüli útjára, s 1914-től Egyesült Államok-beli kezdeményezésre Wilson elnök nyilvánította május első vasárnapját az anyák nemzeti ünnepnapjává.

Már az ókori görögöktől ismertek az anyaünnepek, amikor Zeusz isten anyja, Rhea tiszteletére - aki megajándékozta a földet az élettel – áldozatok felmutatásával járó tavaszváró ünnepet tartottak. Napjainkra megváltoztak az anyák napja megünnepléséhez fűződő szokások, melyek nagyon változatosak világszerte.

Mi Anyák napján virággal, ajándékkal ünnepeljük az édesanyákat, akik életet adtak nekünk. Etiópiában például nem kötődik naptári naphoz, de az esős évszak beköszöntekor október-november környékén a gyermekek hazalátogatnak és tánccal, lakomával ünneplik meg édesanyjukat. Belgiumban május második vasárnapján, Franciaországban az utolsón ünnepelnek. Nagy Britanniában a húsvét előtti negyedik vasárnapot jelölték ki erre. Ilyenkor fogyasztják el hagyományosan a Simmel tortát. Olaszországban a Festa della Mamma az egész család ünnepnapja. Japánban ezen a napon az anyák a piros szegfű mellé más ajándékot is kapnak. Kitakarítanak helyettük a gyermekek, vagy masszázsra, szépségkezelésre küldik. Görögországban virágokkal dísztik fel a lakást és elfogyasztják az erre az alkalomra sütött mézes süteményt. Oroszországban nem tartják külön ezt a napot, mert a márciusi nőnapon kapnak virágot és pralinét az anyukák. Mongóliában szintén nincs ennek ünnepnap, ám június 1-én az anya-gyerek napon az együtt töltött idő az ajándék. Hollandiában ezen a napon a gyerekek ágyba viszik a reggelit édesanyjuknak és közösen költik el. Ebből az országból az ünnep hetén 140 millió szál tulipán indul útjára. Indiában az anyák napja mellett októberben a 10 napos Durga Puja fesztivállal ünnepelnek, köszöntve ezzel az anyák istennőjét. Mexikóban a gyerekek szerenáddal köszöntik anyjukat. Szerbiában tréfás szokás él anyák napján, amikor a gyerekek belopódznak a mamák hálószobájába és összekötözik a lábukat, akik édességgel kapják vissza szabadságukat.

Nálunk különösen az idén nem szokványos anyák napjára számítunk. Elmaradnak a nagy vendéglátások, együttlétek, de bizonyára érkeznek azért ajándékok. Éltessen mindenédesanyát, nagymamát az a tudat, hogy gyermekeink keményen dolgoznak, megállják az életben a helyüket, jó úton vannak. Töltsön el mindenkit örömmel a tudat, hogy egészségesek vagyunk, s majd később meg is ölelhetjük egymást!

Boldog anyák napját kívánunk!