Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

Különleges tavasz

„Tavasz van, milyen szép tavasz van,

de jó futkosni a szabadban,

a fű magas, sűrű a lomb,

csíz búvik ott és vadgalamb,

száll a gyermekek nevetése.

Tavasz, vidámság- ez a béke!”

Benjámin László versét olvasva megfogalmazódik bennünk a természetbe való kiszabadulás reménye. Bár még kicsit az online térbe kényszerülünk, de reméljük, hogy hamarosan személyesen is találkozhatunk. Addig is sétáljunk sokat, kiránduljunk a jó levegőn, élvezzük az ébredő természet szépségét, a békét! De csak óvatosan, egyedül, vagy párosan, semmiképp sem csoportosan, s a maszkot ne hagyjuk otthon! A kevésbé zsúfolt környezetben táplálkozzunk az éltető napsugárral! Reméljük, hogy a béke hamar meghozza a szabadságot is!

S eszünkbe jut a költészet, ami oly sok örömet okoz. A művészi ábrázolás képes a lélek legbensőbb titkainak, a jelenségeknek a bemutatására, s ezzel gyönyörködtetni a benne elmerülőt. Olyan érzelmi élményt, töltekezést nyújt a szavak útján, amire semmi más nem képes. Most van a költészet napja, melyet József Attila születésnapján, április 11-én ünnepelünk. Ne felejtkezzenek meg erről, s hallgassanak meg, vagy elevenítsenek fel ez alkalomból egy kedves verset, ezzel is szépítve a lelket, frissítve a memóriát!

És éppen most indul a tíz napon át tartó 41. Budapesti Tavaszi Fesztivál, amely kényszerű helyzetből virtuális programot kínál. Ez idő alatt különféle művészeti programok lesznek elérhetők az interneten és felidézik a négy évtizedes fesztiváli hagyomány legemlékezetesebb pillanatait. Többek között megismerhetjük a 90. születésnapját ünneplő Novák Ferenc, Tata koreográfiáját, Pilinszky János 100. születésnapja alkalmából a költő műveiből összeállított előadást, a Mindszenty József bíboros életéből készült tárlaton a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola koncertjét hallgathatjuk. Színházi produkciók, koncertek, filmvetítések, beszélgetések teszik most is színessé, egyedivé a fesztivált, amely márkanév európai kulturális brand, minőség lett és 2005-ben elnyerte az Európa Kulturális Díjat.

Kísérjék figyelemmel az online programokat!

https://budapestitavaszifesztival.hu/