Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

Kulisszatitkok, pletykák a fővárosról

       

Boszorkányok találkozóhelye

A Gellért-hegyet valamikor rendkívül rémisztő helynek tartották. Az a hír járta, hogy ott boszorkányok járnak, és természetfeletti dolgok történnek. Több boszorkányperben úgy tüntették fel a hely nevét, hogy az elítélt soha nem járt a hegy környékén. Dömötör Sándor néprajzkutató tanulmánya szerint a hegyet sokan a pogány rítusokkal kötötték össze. Ilyen történet a velencei származású Gellért püspök mélybe taszítása a hegyről. A legenda szerint az 1600-as 1700-es években a barlangjait fura figurák lakták, majd szőlőt termesztettek a hegyoldalon, melynek borát a boszorkányszombatok során fogyasztották a félelmetes sötét szellemek. Gonosz energiákat tulajdonítottak ezáltal a lázadó pogányok a hegynek. Szerencsére az elmúlt évszázadokban már népszerű kirándulóhelyként ismert ez a hely.

 

A legendás Meteor Szálló és kávézó

1908. január 26-án az Erzsébet körút 6. szám alatt megnyitották a négyemeletes és 12 szobás Meteor Szállót. Az idők során ennek falai között is érdekes dolgok történtek.

Rövid időn belül a nyitás után tűznyelők, artisták és korabeli orfeumi művészek központjává vált a hely. Majd itt élt és alkotott Ady Endre és Krúdy Gyula, aki az „Ady Endre éjszakái” című könyvében több izgalmas érdekességet írt a szállóról, a tivornyákról, az ott történtekről. 1920-ban végleg bezárták a hihetetlen izgalom övezte szállodát. Ma a Polgármesteri Hivatal található ott.

 

Az a bizonyos japánakác

A budai várlejtőn, a déli rondella tövében áll körülbelül úgy 200-250 éve egy vén japánakác, melyet csak Nagy Fa néven emlegettek. A feltételezések szerint az 1800-as évek környékén József nádor kertésze, Tost Antal hozta be ezt az egzotikusnak számító fát, ami eredetileg kínai származású.

Ez a fa az elmúlt évszázadokban annyi történelmi eseményt túlélt már, ám még a második világháború sem tudott kárt tenni benne, így a mai napig is az eredeti helyén magasodik. Ez Budapest történetének egyik időtálló, kihagyhatatlan kincse.

 

 

Újbuda 60+ Program

 

 

 készült: internetes források felhasználásával